Švarc Šiling: Otkazati misu za fašiste u Sarajevu pre nego što bude kasno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2020, 14:25

Švarc Šiling: Otkazati misu za fašiste u Sarajevu pre nego što bude kasno

Brisel, Evropski konzervativci i Katolička crkva moraće da reaguju na misu za nacističke kolaboracioniste koje su jugoslovenski vojnici ubili 1945. godine, a koju podržava HDZ, smatra Kristijan Švarc Šiling.

On je u autorskom tekstu za nemački Dojče vele, a povodom najavljene mise za ubijene "hrvatske pomagače nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu", koja bi trebalo da bude održana u Sarajevu, rekao da smatra da je zabrinjavajuće kada desničari i antisemitske snage >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nesmetano mogu da šire svoje ideologije koje preziru ljude.

"Nikada ne smemo da zaboravimo od čega smo oslobođeni pre 75 godina. Nikada ne smemo da prestanemo da se neumorno borimo protiv fašizma. Pozivam Evropsku narodnu stranku, Brisel i najviše zvaničnike Katoličke crkve da se jasno pozicioniraju protiv fašizma i desno-nacionalnih snaga, te da otkažu misu pre nego što bude prekasno", ocenio je on.

On je dodao da se nada da će i bosanski kardinal Puljić pre subote shvatiti da misa za fašiste neće podstaći pomirenje, već upravo suprotno.

Istovremeno, Švarc Šiling, koji je bio ministar u vladi Helmuta Kola, međunarodni posrednik za BiH i Visoki predstavnik u BiH, zapitao se da li u jednom multietničkom gradu, koji je "neizrecivo propatio zbog nacionalizma" u poslednjem ratu pre 25 godina, uopšte treba da se održi jedna manifestacija za naciste.

"Čak je i tročlano Predsedništvo BiH izuzetno jedinstvenog mišljenja: sva tri člana preporučila su kardinalu da promisli o svojoj odluci", rekao je Švarc Šiling i dodao da se i Bosanci boje da tog 16. maja može da dođe do izgreda zbog Blajburga.

Odluku kardinala Vinka Puljića, inače, osudile su vodeće političke stranke, poglavar SPC u BiH, izraelska ambasada u Tirani nadležna za BiH, predsednik Jevrejske zajednice u BiH, američka ambasada u Sarajevu...

S druge strane, hrvatski Narodni sabor, krovna organizacija 13 hrvatskih političkih stranaka, podržala je kardinala Puljića, kao i parlament Hrvatske, koji je pokrovitelj komemoracije u Blajburgu.

Švarc Šiling navodi da se poslednjih godina uočava da HDZ, vladajuća stranka u Zagrebu, sve više skreće udesno, kao i njena sestrinska stranka u BiH, zbog čega se postavlja pitanje zašto se u ovom slučaju EU pretvara da ništa ne vidi.

"Hrvatska je članica Evropske unije i u ovom slučaju bile bi primerene odgovarajuće mere. Ali EU i Evropska narodna stranka, čiji je član i HDZ, očigledno samo posmatraju šta se događa - i to bez ikakvih posledica", rekao je Švarc Šiling.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.