Studenti pejzažne arhitekture dizajnirali instalaciju o seči stabala na Kalemegdanu

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Apr.2019, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti pejzažne arhitekture dizajnirali instalaciju o seči stabala na Kalemegdanu

Studentsko udruženje pejzažnih arhitekata predstavilo je na Sajmu hortikulture u Beogradu instalaciju koja nosi poruku primenjivu na dve aktuelne teme u Srbiji, seču stabala na Košutnjaku, Kalemegdanu i Ušću i uništavanje simbola Beograda.

Instalacija "Igra bez imena"/"It's not a game anymore", ima dvostruki koncept i ilustruje aktuelne ekološke i sociokulturne probleme koji su pogodili prestonicu Srbije, naveli su autori.

Kako su saopštili iz udruženja, elementi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << instalacije prikazuju scenu seče i orezivanja stoletnih stabala na Kalemegdanu, Ušću i Košutnjaku uz opomenu da takvoj igri, koja kako navode treba da simbolizuje lakoću donošenja odluka pogubnih za grad, još nije dato ime.

Roze boja u instalaciji, dodaje se u saopštenju, naglašava "ironiju ispraznih obećanja i bajkovitih turističkih atrakcija koje se nude u zamenu za najveće blago jedne buduće 'Zelene' prestonice".

Udruženje je navelo da panjevi predstavljaju javne otvorene prostore ili objekte koji su "neznanjem, nemarom, i pogrešnim vizijama oštećeni u poslednjih nekoliko godina".

"Svaki rez načinjen testerom jednoumlja, i svaki uništiteljski potez gradskih čelnika, dovodi do potiskivanja kolektivne memorije i slabljenja povezanost ljudi sa gradom u kom žive", piše u saopštenju.

Drugi deo instalacije, "It's not a game anymore" prikazuje trenutnu borbu za očuvanje nacionalnog identiteta.

Sajam hortikulture "BeoPlantFair" održava se u Beogradu do 7. aprila pod sloganom "Bašta u srcu grada".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.