Stefanovićeva poseta Kosovu u senci haosa

Izvor: Vesti-online.com, 12.Maj.2011, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanovićeva poseta Kosovu u senci haosa

Šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine Borislav Stefanović i Edita Tahiri završili su danas razgovor u zgradi Vlade Kosova u Prištini. Stefanović je radnu posetu Kosovu i Metohiji završio uveče i otputovao za Beograd pošto se sastao sa predstavnicima Prištine i kosovskih Srba, ali su svi ovi razgovori i sastanci protekli u senci nereda i nasilja.

Stefanović, koji je za boravak u Prištini ranije dobio podršku državnog vrha Srbije i saglasnost kosovskih insistucija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << prvo se sastao sa zvaničnicima američke ambasade, a onda i sa šeficom prištinskog pregovaračkog tima Editom Tahiri i potpredsednikom vlade Kosova Hajredinom Kučijem.

Prema rečima Stefanovića, razgovori sa prištinskim sagovornicima bili su sadržajni, ali oni ne znače da se menja stav Srbije o statusu Kosova.

"Naravno da ovi razgovori nemaju nikakvo obeležje državne posete i ne predstavljaju bilo kakvu promenu u našem stavu o statusu Kosova. To smo jasno rekli našim sagovornicima", kazao je Stefanović.

On je izrazio žaljenje što su susreti protekli u senci, kako je rekao, "haosa koji je ovde napravljen, demonstracija, lupanja auta".

"Imali smo dva napada na auto, ali se sve dobro završilo", naveo je Stefanović i rekao da je automobil u kojem se on vozio kamenovan. Kosovska policija je intervenisala suzavcem da bi razbila demonstracije pokreta "Samoopredeljenje" u Prištini, koji se protivi poseti Stefanovića, a tom prilikom je povređeno više desetina demonstranata i pripadnika policije.

Kosovska vlada saopštila je da snažno osuđuje nasilje manifestovano protiv kosovskih institucija od pristalica pokreta “Samoopredeljenje”, povodom posete šefa delegacije Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislava Stefanovića.

U saopštenju se, međutim, ne spominju incidenti koje doživeo Stefanović, čiji je auto dvaput napadnut tokom posete Prištini.

"Miran izraz nezadovoljstva i protest je demokratsko i ustavno pravo svih građana Kosova. Vršenje nasilja nad organima bezbednosti Kosova je neprihvatljivo. Takva dela pokazuju da ova politička grupacija, kao u prošlosti, nije odustala od nasilja za postizanje svojih političkih ciljeva", navodi se u saopštenju vlade.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.