Stefanović sa Anastasijadesom i Borisovom u Atini

Izvor: RTS, 29.Okt.2018, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović sa Anastasijadesom i Borisovom u Atini

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i kiparski predsednik Nikos Anastasijades razgovarali su u Atini o štetnim posledicama eventualnog članstva Kosova u Interpolu. Anastasijades je rekao da Kipar ne priznaje Kosovo i da će pružiti Srbiji punu podršku na predstojećoj Generalnoj skupštini Interpola. Srbija i Bugarska imaju dobre odnose koji mogu biti još bolji, poručili Stfanović i bugarski premijer Bojko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Borisov.
Nebojša Stefanović je, na marginama trećeg "Samita Evropske unije i arapskog sveta" koji se održava u glavnom gradu Grčke, upoznao kiparskog predsednika sa stavovima Srbije po pitanju zahteva tzv. Kosova za prijem u ovu međunarodnu policijsku organizaciju.

Stefanović je naglasio da bi eventualni prijem predstavljao grubo kršenje međunarodnog prava i to bi, kako je istakao, predstavljalo kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i pravila i procedura Interpola.
Dodao je da samo članice Ujedinjenih nacija i posmatrači u UN mogu biti članice Interpola, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.
Kiparski predsednik je istakao da dve države imaju odlične odnose, a ministar Stefanović i on su se saglasili da treba uspostaviti trilateralnu saradnju između Srbije, Kipra i Grčke.
Stefanović je kiparskom predsedniku preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a Anastasijades je uzvratio.
Stefanović je razgovarao u Atini i sa predsednikom Vlade Bugarske Bojkom Borisovom o unapređenju odnosa dve države.

Stefanović i Borisov sastali su se na marginama Samita i tom prilikom istakli su da Srbija i Bugarska imaju dobre odnose koji mogu biti još bolji, na čemu će se, kako su istakli, raditi u narednom periodu.
Stefanović je preneo je pozdrave predsednika Srbije bugarskom premijeru, a Borisov je uzvratio pozdrave srpskom predsedniku.
Stefanović i Borisov posebno se su osvrnuli na dosadašnju saradnju ministarstava unutrašnjih poslova, koju su ocenili kao izuzetno dobru, ali takođe su rekli da postoji prostor za unapređenje odnosa dve policije.
Stefanović sa šefovima diplomatija Austrije i Rumunije
Na marginama trećeg "Samita Evropske unije i arapskog sveta, ministar unutrašnjih poslova se sastao i sa šefovima diplomatije Austrije Karin Knajsl i Rumunije Teodorom Meleškanuom, kojima je predočio stavove Srbije koji govore u prilog tome zašto takozvano Kosovo nikako ne bi trebalo da postane članica Interpola.
Stefanović je u razgovoru sa šefovima diplomatije Austrije i Rumunije, istakao da bi eventualni prijem tzv. Kosova bio presedan koji predstavlja politizaciju ove međunarodne policijske organizacije.
Takav ishod na Generalnoj skupštini Interpola, kako je objasnio ministar, bio bi suprotan međunarodnom pravu, pre svega Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, ali i pravilima i procedurama ove policijske organizacije, saopštio je MUP.

Podsetio je na "Korelovu" rezoluciju, koju je usvojila Generalna skupština Interpola u Pekingu prošle godine, u kojoj nedvosmisleno stoji da samo države koje su članice ili posmatrači u UN mogu postati deo Interpola.
Rumunski ministar spoljnih poslova Teodor Meleškanu podsetio je da njegova zemlja ne priznaje samoproglašeno Kosovo i da će se u skladu sa tom odlukom nastupiti i na Generalnoj skupštini Interpola.
Stefanović i austrijska savezna ministarka za Evropu, integracije i spoljne poslove Karin Knajsl razgovarali su i o bilateralnim odnosima Srbije i Austrije u mogućnostima za dalje unapređenje saradnje dve države.
Dobra saradnja policija Srbije i Grčke 
Na marginama trećeg Samita Evropske unije i arapskog sveta u Atini, ministar je razgovarao i sa Jorgosom Katrugalosom, grčkim šefom diplomatije i sa ministarkom unutrašnjih poslova Republike Grčke Olgom Gerovasili.
"Stefanović i Gerovasilova su razgovarali o konkretnim koracima na unapređenju saradnje policija u oblasti borbe protiv terorizma, organizovanog kriminala i svih drugih vidova kriminala, kao i o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti vanrednih situacija", saopšteno iz kabineta ministra Stefanovića.
Ocenjeno je da je saradnja policija Srbije i Grčke veoma dobra, ali da postoji prostor da se ona poboljša kroz direktnu saradnju operativnih policijskih timova koji će zajedno raditi na suzbijanju kriminala koji utiče na bezbednost građana dve zemlje.

"Imajući u vidu da su obe države prethodnih godina pogodile strašne elementarne nepogode, Stefanović i Gerovasili su istakli da je razmena iskustava i znanja vatrogasno-spasilačkih timova veoma važna, a dogovoreno je da se u narednom periodu dogovore konkretni načini unapređenja saradnje u ovoj oblasti", dodaje se u saopštenju.
Tokom sastanka ministara u Atini, bilo je reči i o produbljivanju saradnje policija tokom letnje sezone, posebno imajući u vidu da veliki broj srpskih turista letuje u Grčkoj.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.