Srbi na Kosovu sami za Vaskrs

Izvor: Vesti-online.com, 07.Maj.2013, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi na Kosovu sami za Vaskrs

U svim pravoslavnim hramovima u Srbiji i regionu juče je litijom, molitvom i svečanom uskršnjom liturgijom obeležen Vaskrs, najveći hrišćanski praznik koji slaveći vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih, slavi pobedu života nad smrću.

Retkost: Srbi na službi u crkvi Svetog Save u južnom (albanskom) delu Kosovske Mitrovice

Pričešće u Vitini

Srbi pale sveće u crkvi u južnom delu Kosovske Mitrovice

Aleksandar Vulin u Gračanici >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Članica NATO-a među sveštenicima

Tucanje jajima u Mostaru

Oliver Antić i patrijarh Irinej

Pod šatrom: General Diković i Aleksandar Vučić

 

Ove godine Srbima na Kosovu i Metohiji od državnih zvaničnika pridružio se samo Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za KiM u ostavci. Nakon praznične liturgije u Gračanici, Vulin je Srbima na Kosovu poručio da ne napuste ognjišta "u inat svemu".

- Molio sam se večeras za mir ovog naroda, za dobro ovom narodu, za to da ostanu ovde i da se ne pomeraju jer se nisu pomerali ni pred većim nedaćama, pa ne želim da se to desi ni sada - rekao je Vulin.

 

U Crnoj Gori po starom

Pravoslavni vernici u Crnoj Gori i dalje su podeljeni između Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve i nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, pa su jedni bili na vaskršnjoj liturgiji koju je služio mitropolit Amfilohije u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, dok su drugi slavili Vaskrs u Vladičanskom domu na Cetinju gde je liturgiju služio mitropolit nepriznate CPC Mihailo.

Svega stotinak vernika, uglavnom sa centralnog Kosova, prisustvovalo je vaskršnjem jutrenju u manastiru Gračanica.

Jutrenje je počelo tačno u ponoć litijom oko manastira.

Vladika raško-prizrenski Teodosije je sa sveštenstvom potom služio liturgiju Sv. Jovana Zlatoustog. Na kraju liturgije pročitana je vaskršnja poslanica patrijarha srpskog Irineja.

U Beogradu je, u prvom satu posle ponoći, patrijarh srpski Irinej predvodio litiju i služio liturgiju u Hramu Sv. Save.

Liturgija je završena pričešćem vernika i čitanjem Vaskršnje poslanice patrijarha Irineja, koji je pozvao vernike da, ostajući uz Boga, ostanu dušom i srcem i uz stradalni narod na Kosovu i Metohiji i u svim krajevima gde pravoslavci stradaju zbog imena i vere u Hrista.

 

Jajarijada 22. put

Za Uskrs se tradicionalno farbaju jaja koja su simbol života i vaskrsnuća, a jučerašnji dan se koristi i za prigodna takmičenja najbolje ukrašenih vaskršnjih jaja. Jedno od takvih nadmetanja organizovano je u Bijeljini gde je najlepše jaje na 22. jajarijadi oslikala devojčica Marija Koprivica. Njeno jaje oslikano kao sova, donelo joj je tortu.

U Hramu Sv. Save pored mnogih vernika Uskrs je dočekao i premijer Ivica Dačić, savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, princeza Jelisaveta Karađorđević, kao i predstavnici drugih tradicionalnih crkava.

 

Prvi potpredsednik i ministar odbrane Aleksandar Vučić prvi dan Uskrsa proveo je sa pripadnicima 250. raketne brigade Vojske Srbije u selu Zuce kod Beograda, dok se predsednik Srbije Tomislav Nikolić oglasio čestitkom upućenom vernicima.

Vaskrs je i praznik praštanja i darivanja pa je tako u narodnoj kuhinji eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske ofarbano čak 6.000 jaja, koja su podeljena korisnicima kuhinje, Doma penzionera i vernicima.

 

Čestitke hrvatskih čelnika

Svečanu liturgiju u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjega u Zagrebu predvodio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan. Liturgiji je prisustvovao predsednik Hrvatskog sabora Josip Leko, dok su predsednik i premijer Hrvatske Ivo Josipović i Zoran Milanović uputili odvojene čestitke. Vaskršnje liturgije služene su u vukovarskom Srpskom domu, te u hramovima u Borovu Naselju i u Dobroj Vodi.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije juče ujutru je u Sabornom hramu u Trebinju služio svetu arhijerejsku liturgiju, a okupljenim vernicima pročitana je i uskršnja poslanica srpskog patrijarha Irineja.

Za Vaskrs se prva molitva služi pred zatvorenim vratima hramova koja se otvaraju tačno u ponoć kada se prvi put posle Velikog petka i Velike subote, u znak radosti vaskrsenja oglašavaju i prva zvona.

I poglavari pomesnih pravoslavnih crkava uputili su tradicionalno vernicima posebnu poslanicu. Carigradski i vaseljenski patrijarh Vartolomej pozvao je vernike da i pored "teškoća i patnji", koje su zahvatile svet, ne izgube nadu i hrabrost.

Ruski patrijarh Kiril, poglavar crkve sa najvećim brojem pravoslavnih vernika, poručio je da je "prava sloboda ona u življenju s Bogom".

Jerusalimski patrijarh Teofil Treći napominje da će se "sionska majka svih crkava" i dalje zalagati za očuvanje pravoslavnog nasleđa kao i dobrih odnosa, saradnje i mira između naroda Svete zemlje i Bliskog istoka.

 

U Prizrenu bez gostiju

Svetom liturgijom u Sabornom hramu Svetog Đorđa u Prizrenu je proslavljen praznik Hristovog vaskrsenja, a vaskršnja liturgija služena je i u manastiru Svetih arhangela.

Prazničnu liturgiju u hramu Svetog Đorđa, u prisustvu nekoliko vernika, služio je sveštenik Slobodan Đorić.

Jedan od prisutnih vernika Aca Kamperović rekao je da je šteta za ovaj grad što niko danas tamo ne dolazi i da je moglo bar 20 ljudi da se organizuje i dođe, prenosi KiM radio.

"U svakom slučaju svima koji su ovde želim sve najlepše povodom Vaskrsa. Ne očekujem goste. Ja živim u Prizrenu sa suprugom i dovoljni smo jedno drugom kad već ne može niko da nam dođe", rekao je Kamperović.

Dušanka Tanasković, koja se 2005. godine vratila u Prizren i živi sama u centru grada, rekla je da danas ne očekuje nikoga, a da je nekada bila puna kuća za ovaj dan.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Proslava Vaskrsa uz tihe pretnje Srbije upućene Srbima

Izvor: Vostok.rs, 07.Maj.2013

07.05.2013. -..Širom Balkana i celog sveta juče je svečano obeležen najveći hrišćanski praznik – Vaskrsenje Hristovo. Proslavili su ga pravoslavni vernici u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, a takođe i svi pravoslavni koji se pridržavaju julijanskog kalendara, od Grčke na jugu Evrope,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.