Šoškić podneo ostavku

Izvor: Politika, 02.Avg.2012, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić podneo ostavku

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić podneo je neopozivu ostavku. Samo dan nakon što su u parlament po hitnom postupku stigle izmene i dopune Zakona o NBS, Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine Srbije, dobio je pisanu ostavku prvog čoveka centralne banke.

„Ostavku podnosim znatno pre isteka šestogodišnjeg mandata na koji sam, kao nestranačka ličnost i profesor Univerziteta u Beogradu, izabran 28. jula 2010. godine”, napisao je guverner Šoškić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Kako „Politika” saznaje, prvi čovek NBS je na posao došao sa mišlju da to može da mu bude jedan od poslednjih dana u zgradi u Ulici kralja Petra. Od ranog jutra, kaže naš izvor, on se lomio da li da to učini. Uprkos višečasovnim ubeđivanjima najbližih saradnika da to ne radi i da sačeka da se usvoji novi zakon, Šoškić je juče oko četiri sata popodne prelomio i odlučio da ode. „Smatrao je da ako već treba da ode, da to treba da učini danas”, kaže naš izvor. Nama je sugerisao da izdržimo do kraja, dodaje.

Razlog za ostavku su, kako je naveo, predložene izmene i dopune Zakona o Narodnoj banci Srbije koje, po njegovom mišljenju, bitno narušavaju nezavisnost centralne monetarne institucije. Šoškić smatra da propis koji se od juče nalazi u parlamentu otvara mogućnost da NBS svojim odlukama podstakne ekonomsku i finansijsku nestabilnost u zemlji.

Usvajanje ovakvih izmena i dopuna Zakona o Narodnoj banci Srbije moglo bi bitno da utiče na pogoršanje pozicije naše zemlje na međunarodnim finansijskim tržištima i uspori proces evropskih integracija. To već sada može da se zaključi iz reakcije međunarodnih finansijskih institucija i ostalih međunarodnih činilaca od kojih zavisi finansijska podrška našoj zemlji u kriznim uslovima, napisao je odlazeći guverner.

– Svojom ostavkom želim da sprečim da političko iznuđivanje promene na vrhu nezavisne institucije, kakva je NBS, bude jedini razlog za usvajanje lošeg zakona, s mogućim ozbiljnim posledicama na finansijsku stabilnost i kredibilitet države. Nadam se da će moja ostavka omogućiti predlagačima zakona da pažljivije sagledaju i analiziraju njegove posledice, te da ga usklade s principima nezavisnosti centralnih banaka kakvi važe u zemljama sa uređenim finansijskim sistemom – navodi se u saopštenju koje je juče popodne stiglo iz Službe za odnose sa javnošću centralne banke.

Na kraju je napomenuo i to da mu je tekst zakona dostavljen tek pre dva dana i to popodne. „Sa žaljenjem konstatujem da je izostala bilo kakva javna rasprava o ovako važnom sistemskom zakonu za koji se predlaže da se donese po hitnom postupku”, zaključio je Šoškić.

Scenario njegove smene ispisan je još pre nego što je nova vlada formirana. Prethodna vlast na dušu mu je stavljala pad dinara, a predstavnici krupnog kapitala su sve vreme krize pokušavali da se približe deviznim rezervama.

Prvobitno je bilo zamišljeno da aktuelni guverner sam podnese ostavku, kako bi na tu poziciju mogla da dođe Jorgovanka Tabaković, koja je u aktuelnoj podeli, kako je sama rekla, „ostala bez posla u vladi”. Šoškić je to, međutim odbio. Plan „be” je bio da se on razreši sa dužnosti, a razlog za razrešenje tražio se u slučaju „Agrobanke”, odnosno kontrole finansijskog sektora. I tu je nova vladajuća većina naišla na prepreku, jer da bi, po zakonu smenili Šoškića, nisu mogli da zaobiđu Savet guvernera. S obzirom na to da je aktuelni guverner imao podršku ovog tela, na scenu je stupio treći scenario. Tako su već prve radne nedelje nove vlade u skupštinu stigle izmene i dopune Zakona o NBS, koje omogućavaju lakšu smenu rukovodstva centralne banke.   

Srbija je za proteklih 12 godina promenila šest vlada i četiri guvernera, što znači da je svaka politička opcija želela da ima svog čoveka u centralnoj monetarnoj instituciji. Drugim rečima, zakonom i ustavom garantovana nezavisnost prvog čoveka centralne banke u praksi nije postojala. Kod nas nikada nije prekinuta politička veza u izboru guvernera, već je uspostavljeno pravilo: „kako dođeš, tako i odeš”.

Prvi petooktobarski guverner Mlađan Dinkić, kako pričaju očevici, u NBS nije ušao s cvećem u ruci. Kori Udovički je izabrana krivotvorenim glasovima u aferi „Bodrum”, dok su sledbenici došli bez drame, ali sa političkom zaleđinom. Radovana Jelašića je na tu poziciju doveo Mlađan Dinkić, a Dejana Šoškića prethodna vladajuća koalicija. Ovo je drugi guverner NBS koji je u poslednje dve godine pod pritiscima podneo ostavku.

A. Telesković

objavljeno: 02.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.