Sociolozi (ne)osnovano strepe od objedinjavanja predmeta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Mar.2018, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sociolozi (ne)osnovano strepe od objedinjavanja predmeta

Srpsko sociološko društvo i Udruženje nastavnika sociologije Vojvodine izrazili su zabrinutost zbog najavljene reforme nastavnih planova u gimnazijama. Naime, planirano je da se Ustav i pravo građana objedini u zajednički predmet sa sociologijom.

Sociologiju sa pravima građana, nekoliko godina imaju učenici u srednjim stručnim školama i prema rečima nastavnika, nije se najbolje pokazala. Najavljena reforma dovodi u pitanje položaj sociologije u gimnazijama u kojima se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obrazuju budući akademci. Nastavnici sociologije smatraju da svako treba da se drži svoje oblasti i da ne bi trebalo da dolazi do uplitanja profesija zbog mogućih posledica.

"Posledice su na prvi pogled da profesori sociologije gube 50 posto nastave koju su imali do sada. Naime, profesori sociologije su predavali i sociologiju i ustav i pravo građana objedinjavanjem bi se fond smanjio sa tri na dva časa", kaže Milan Stanić, predsednik Udruženja nastavnika sociologije Vojvodine.

Pored površnog osvrta na društvene pojave, nedostatak je i to što taj predmet mogu predavati i pravnici.

"Ova reforma imala bi velike posledice kako za nas studente tako i za profesore koji bi izgubili svoj posao, a i ovo samim tim znači da se mi kvalifikujemo za posao koji ne postoji, a to bi imalo velike posledice i za buduće učenike koji se nikada ne bi susreli sa sociologijom koja ih čeka na svakom fakultetu", napominje Kristina Dodić, studentkinja sociologije.

Njen kolega, Nikola Mitro dodaje:

"Četiri godine ili pet godina neko i deset godina neko je sedeo, završio doktorat i tako dalje a ne može da predaje ono što je završio. Apsolutno jedno gubljenje smisla, jedno gubljenje smisla uopšteno društvenih nauka jer stvaramo ljude i učenike koji danas-sutra neće razmišljati kritički."

Iz Ministarstva prosvete kažu da za sada ta reforma neće biti sprovedena.

"Ne, to je bila ideja mi ništa nismo dirali kroz te stvari nego kroz izborne predmete jer je bilo prilika da se neke stvari rade na taj način. Bunili su se neki sociolozi, ajde sada da se razumemo, ajde ja da vas pitam a što oni svi predaju građansko, jesu oni bogom dani da predaju građansko, je li to piše njima na čelu? onda ja mislim da nema niko pravo da se na taj način buni", kaže ministar prosvete, Mladen Šarčević.

O kratkoročnim i dugoročnim rešenjima, javnost će uskoro biti obaveštena, dodaje ministar Šarčević, ali i na koji način će biti rešen problem nedostatka stručnog kadra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.