Skupština: Za silovatelje, hemijska kastracija?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Dec.2009, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština: Za silovatelje, hemijska kastracija?

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije ocenili su danas da bi na počinioce krivičnog dela silovanja trebalo primeniti najstrože kaznene mere i da bi se uvođenjem hemijske kastracije tom problemu "moglo stati na put".

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija kazala je novinarima u parlamentu da je važno da kaznena politika bude takva da počinioce krivičnih dela odvrati od toga da ponavljaju takva dela, ali da o ideji hemijske kastracije "ipak treba dobro razmisliti".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Uvek treba tražiti punu meru između humanosti na jednoj i zaštite građana od kriminalnih dela na drugoj strani", naglasila je Kolundžija.

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić smatra da bi hemijska kastracija "mogla da bude jedan od načina da se tom problemu stane na put", jer se, kako je kazao, u najvećem broju slučajeva radi o povratnicima tom krivičnom delu.

On je dodao da će poslanici SPS-JS, ukoliko dođe do dogovora, podržati takvu sankciju.

Za primenu najstrožih mera za silovatelje zalaže se i zamenica šefa poslaničke grupe "Napred Srbijo" Jorgovanka Tabaković.

"Ne bih se izjašnjavala o konkretnim merama, ali sam za primenu najstrožih sankcija. Postoje zločini koji ostavljaju trajne posledice na žrtvu, a silovanje je jedan od najstrašnijih zločina za koji treba primenjivati najstrože kazne", istakla je Tabaković.

Poslanik Nove Srbije Aleksandra Janković smatra da hemijska kastracija nije neuobičajena i za mnoga razvijenija društva, ali da bi trebalo "razmisliti o toj meri".

"Budući da nemamo mnogo programa za psihoterapiju, resocijalizaciju ljudi koji čine nasilje i silovanje, možda ne bi bilo loše razmišljati o toj meri", rekla je Janković.

Poslanik DHSS-a Vladan Batić najavio je juče da će predložiti da se po hitnom postupku izmeni Krivični zakonik uvođenjem hemijske kastracije za silovatelje i pedofile.

U Beogradu je bilo četiri prijavljena silovanja u poslednjih nekoliko dana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslanici Srbije za uvodjenje hemijske kastracije

Izvor: SrbijaNet.rs, 28.Dec.2009

Poslanici Skupštine Srbije ocenili su danas da bi na počinioce krivičnog dela silovanja tebalo primenti najstrožije kaznene mere i da bi se uvodjenjem hemijske kastracije tom problemu "moglo stati na put". Šefica poslaničke grupe “Za evropsku Srbiju” Nada Kolundžija kazala je novinarima

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Poslanici za kastraciju silovatelja

Izvor: B92, 29.Dec.2009, 03:00

Beograd -- Na počinioce krivičnog dela silovanja trebalo bi primeniti najstrože kaznene mere, pa i uvođenje hemijske kastracije, zaključili su poslanici Skupštine Srbije... Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju", rekla je da kazne moraju da budu takve da silovatelje odvrate...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.