Izvor: RTS, 18.Okt.2022, 12:12

Skupština Srbije o zakonu o ministarstvima

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima. Na početku zasedanja poslanici su iskoristili svoje pravo da postave pitanja predstavnicima izvršne vlasti u tehničkom mandatu.
Izmenama i dopunama zakona koje je usvojio parlamentarni Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, predviđa se delimična reorganizacija postojeće strukture ministarstava i predlaže se formiranje četiri nova ministarstva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Sto četrdeset osam poslanika podnelo je nacrt kojim se predviđa da novu vladu čini 25 resora.
U odnosu na prethodni kabinet, uvode se četiri nova ministarstva. Sport će ubuduće biti jedina obaveza novog ministra, dok će omladina biti u resoru sa turizmom.
Predviđeno je da trgovina bude zasebno ministarstvo, i da pokriva unutrašnju i spoljnu trgovinu.
Nekadašnje ministarstvo za kulturu, informisanje i telekomunikacije podeljeno je na dva kabineta.
Potpuno novo ministarstvo biće zaduženo za javna ulaganja. Pri novom resoru biće formirana i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, predviđeno je nacrtom.
Raspravi je prethodila sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine koji je zaključio da je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima u načelu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.
Članovi Odbora iz redova opozicije kritikovali su predlog izmena i dopuna ovog zakona, kao i, kako su rekli, sazivanje sednice Skupštine Srbije po hitnom postupku zbog usvajanja ovog zakona kao i da se "sve radi u poslednjem trenutku".
Poslanici sa liste "Aleksandar Vučić – zajedno možemo sve" rekli su da opozicija koristi sednicu Odbora za "sakupljanje jeftinih političkih poena".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.