Skupština AP KiM: Suvereno pravo na organizovanje

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jul.2013, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština AP KiM: Suvereno pravo na organizovanje

Sekretarka novoustanovljene Skupštine Kosova i Metohije Ljiljana Ljumović izjavila je da su Srbi i drugi građani pokrajine imali suvereno pravo da osnuju pokrajinsku skupštinu i time pokažu da se protive primeni briselskog sporazuma koja ih odvaja od Srbije.

Građani samo poštuju zakone Srbije, naglašava Ljumović  

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Ljumović je navela da su Srbi na Kosovu 4. jula osnovali pokrajinsku skupštinu primenom načela >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << građanske suverenosti.

 

"U navedenim okolnostima suvereno je pravo građana Srbije da primenom važećeg Ustava Srbije konstituišu Skupštinu Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije, a građani Republike Srbije nisu objekat, već subjekt prava to jest nosioci suverenosti, pa shodno tome imaju pravo sami da odlučuju o svojoj sudbini", istakla je Ljumović.

 

Ljumović je naglasila i da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija izričito predvidela da je Kosovo integralni deo Srbije, i da ni u jednoj svojoj odredbi ne suspenduje primenu Ustava i ostalih propisa Srbije na teritoriji Kosova.

 

"Naprotiv, Rezolucija garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, a suverenost po prirodi stvari podrazumeva i primenu propisa Republike Srbije i na tom delu njene teritorije", rekla je Ljumović.

 

Povodom briselskog sporazuma, koji su u aprilu postigli Ivica Dačić i Hašim Tači, Ljumović je rekla da taj sporazum "suštinski predstavlja odricanje Srbije od sprovođenja vlasti na jednom delu svoje teritorije" i njeno prepuštanje "separatistima".

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.