Ljumović: Suvereno pravo protiv sporazuma

Izvor: RTS, 12.Jul.2013, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljumović: Suvereno pravo protiv sporazuma

U pisanoj izjavi sekretar Skupštine Kosova i Metohije Ljiljana Ljumović ističe da su Srbi i drugi građani pokrajine imali suvereno pravo da osnuju Skupštinu i tako pokažu da se protive primeni briselskog sporazuma.

Sekretarka Skupštine Kosova i Metohije Ljiljana Ljumović izjavila je da su Srbi i drugi građani pokrajine imali suvereno pravo da osnuju pokrajinsku skupštinu i time pokažu da se protive primeni briselskog sporazuma koja ih odvaja od Srbije.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Ljumović je navela da su Srbi na Kosovu 4. jula osnovali pokrajinsku skupštinu primenom načela građanske suverenosti.

"U navedenim okolnostima suvereno je pravo građana Srbije da primenom važećeg Ustava Srbije konstituišu Skupštinu Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije, a građani Republike Srbije nisu objekat, već subjekt prava to jest nosioci suverenosti, pa shodno tome imaju pravo sami da odlučuju o svojoj sudbini", istakla je Ljumović.

Ljumović je naglasila i da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija izričito predvidela da je Kosovo integralni deo Srbije, i da ni u jednoj svojoj odredbi ne suspenduje primenu Ustava i ostalih propisa Srbije na teritoriji Kosova.

"Naprotiv, Rezolucija garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, a suverenost po prirodi stvari podrazumeva i primenu propisa Republike Srbije i na tom delu njene teritorije", rekla je Ljumović.

Povodom briselskog sporazuma, koji su u aprilu postigli premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, Ljumović je rekla da taj sporazum "suštinski predstavlja odricanje Srbije od sprovođenja vlasti na jednom delu svoje teritorije" i njeno prepuštanje "separatistima".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština AP KiM: Suvereno pravo na organizovanje

Izvor: Akter, 12.Jul.2013

Ljiljana Ljumović izjavila da su Srbi i drugi građani pokrajine imali suvereno pravo da osnuju pokrajinsku skupštinu

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.