Skaparoti ponovo okrhkoj bezbednosti na Balkanu i uticaju Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2019, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skaparoti ponovo o"krhkoj bezbednosti" na Balkanu i uticaju Rusije

Bezbednosna situacija na Balkanu je vrlo krhka, a balkanske zemlje su glavna meta štetnog uticaja Rusije, izjavio je komandant američkih snaga u Evropi Kertis Skaparoti, tokom izlaganja pred Komitetom za oružane snage američkog Senata, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Skaparoti, koji je i vrhovni komandant NATO snaga za Evropi, nazvao je Balkan regionom od strateškog značaja, a takođe je govorio i o dijalogu između Kosova i Srbije.

"Pregovori između Kosova i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije o normalizaciji odnosa i postizanju dugoročnog rešenja koje je primenjivo za obe zemlje trenutno su na čekanju. Rusija podstiče regionalnu nestabilnost u naporima da spreči balkanske zemlje u njihovom napretku ka evroatlantskoj integraciji", rekao je general Skaparoti.

Dodao je da se "Rusija protivi priznanju Kosova kao suverene države kroz političku, i kroz vojnu i ekonomsku pomoć, pokušava da zadrži svoj uticaj u Srbiji", prenosi RT Kosova pisanje RSE.

"Snage NATO na Kosovu (KFOR), koje čine oko 3.500 vojnika iz zemalja članica NATO i drugih zemalja, igraju važnu ulogu u održavanju bezbednosti i stabilnosti u ovom regionu", rekao je on.

Skaparoti je govorio i o situaciji u Bosni i Hercegovini, naglašavajući da "zemlja nastavlja da radi u pravcu trajnog mira i stabilnosti, uprkos izazovima od Republike Srpske, koja je pod uticajem Rusije".

U svom svedočenju pred Komitetom za oružane snage američkog Senata, Skaparoti je ocenio da je Rusija "dugoročni strateški konkurent koji vidi SAD i NATO kao glavnu pretnju njenim geopolitičkim ambicijama".

"Moskva nastoji da proširi uticaj na svoje periferne zemlje, da bi podrila solidarnost NATO i kršila pravila zasnovana na međunarodnom poretku", rekao je američki general Skaparoti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.