Senator i lekar pitao da li Afroamerikanci peru ruke

Izvor: B92, 12.Jun.2020, 18:39

Senator i lekar pitao da li Afroamerikanci peru ruke

Senator iz američke savezne države Ohajo otpušten je sa radnog mesta lekara u hitnoj službi nakon izjave o Afroamerikancima.

On je zapitao da li su "Afroamerikanci ili obojena populacija" više pogođeni koronavirusom zato što "ne peru ruke kao ostale grupe".

Republikanac Stiv Hafman postavio je to pitanje tokom saslušanja u oblasti zdravstva o tome da li da se rasizam proglasi javnom zdravstvenom krizom, prenosi BBC.

"Da li je moguće da Afoamerikanci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili obojena populacija ne pere ruke kao ostale grupe? Ili ne nosi maske? Ili ne održavaju socijalnu distancu? Može li to da bude objašnjenje za veću učestalost zaražavanja?", rekao je Hafman.

On se kasnije izvinio rekavši da je "nažalost postavio pitanje na nenamerno nespretan način, što je shvaćeno kao govor mržnje", a bilo je, kako je rekao, upravo suprotno.

Kompanija Tim helt (Team Health) ipak ga je otpustila sa mesta lekara u hitnoj službi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.