Selaković: Usvajanje Zakona o beležništvu veoma značajno

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jan.2015, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Usvajanje Zakona o beležništvu veoma značajno

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da je usvajanje izmena Zakona o javnom beležništvu i pratećih zakona "veoma značajno", jer će rezultirati prekidom štrajka advokata.

"Izmene su usaglasili stručni timovi Ministarstva pravde i advokature, a koje je u neizmenjenom obliku predložila Vlada Srbije radi razmatranja po hitnom postupku", kazao je Selaković tokom načelne rasprave o tim zakonima u >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Skupštini Srbije.

On je podsetio da je u periodu od 15. decembra 2014. do 8. januara 2015. godine održano deset sastanaka stručnih timova, koji su okončani potpisivanjem sporazuma.

"Ne treba dovoditi u sumnju da je rešenje bilo moguće na bilo koji drugi način, ali i vlada i stranka kojima pripadam su pokazale da poseduju puni demokratski kapacitet", rekao je Selaković i pozvao poslanike da podrže izmene zakona.

Sednica ima šest tačaka dnevnog reda - Predlog izmena i dopuna Zakona o javnom beležništvu, o prometu nepokretnosti, vanparničnom postupku, porodičnom zakonu, o nasleđivanju, kao i o Zakonu o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine.

Izmenama zakona omogućava se da notari samo overavaju ugovore koje sastavljaju građani i advokati, osim u slučaju ugovora o raspolaganju nepokretnostima poslovno nesposobnih, gluvih, slepih i nemih osoba, kao i sporazuma o zakonskom izdržavanju.

Pre obraćanja ministra, šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović zatražio je da se vreme za načelnu raspravu udvostruči, ali je za njegov predlog glasalo 23 poslanika, te je predlog odbijen.

Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević zatražio je od predsednice skupštine Maje Gojković da omogući poslaniku Zoranu Živkoviću da prisustvuje sednici, a ona je podsetila da je Živkoviću izrečena kazna zbog uvrede, te da je generalni sekretar Skupštine zadužen za njeno sprovođenje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.