Samohrani roditelji u Srbiji: Stigmatizovani i ugroženi

Izvor: N1 televizija, 17.Okt.2016, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samohrani roditelji u Srbiji: Stigmatizovani i ugroženi

Zakon ne prepoznaje samohrane roditelje kao zasebnu socijalnu kategoriju. Zbog toga oni ostvaruju prava jednaka kao i svi drugi građani, uprkos činjenici da su im ta prava u praksi često ugrožena. Od države, kroz roditeljski i dečiji dodatak, dobijaju tek da podmire osnovne životne potrebe. A od, društva, umesto podrške - stigmatizaciju i osudu.

"Ponor "- jedna reč kojom nezaposlena samohrana majka u Srbiji opisuje svoj položaj. Nadica, koja je sama odgajala i školovala >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << troje dece, od kojih je jedna i Marina - dete sa invaliditetom i vicešampionka u plesu - tvrdi niti država ima sluha, niti društvo.

"Biti samohrana majka znači - mora da si uplakana, nesrećna, neugledna! Ove godine sam po prvi put dobila jednokratnu pomoć uvećanu od Centra za socijalni rad kad sam otišla sa svim papirima i rekla da li je moguće da vicešampionka sveta ne može da dobije pomoć za naočare koje ja ne mogu da kupim?? Pet godina ne možemo da zamenimo naočare, je l to puno što tražim?"pita se Nadica Blažić.

Iako preciznih podataka nema, procene su da je u Srbiji oko 150.000 samohranih roditelja. Kako ih ni jedan zakon u Srbiji ne prepoznaje kao zasebnu socijalnu grupu, ljudska, materijalna i socijalna prava su im često ugrožena.

Samohrani roditelji, koji nisu zaposleni, nemaju prava da decu upišu u vrtiće. A i u slučaju kada rade, vrtiće plaćaju jednako kao i funkcionalne porodice. Bez prednosti su na listama Nacionalne službe za zapošljavanje.

"Ovako kako sada stvari stoje, roditelji koji samostalno o detetu brinu, imaju prava kao bilo koji drugi roditelj u odnosu na sistem socijalne zaštite. Ukoliko pravosnažnim sudskim rešenjem postoji određeni iznos alimentacije ne možemo govoriti o samohranom roditeljstvu, odnosno roditelj koji o detetu brine je upućen na to da dokaže da mu se taj iznos ne isplaćuje" ističe Radmila Vulić Bojović, psiholog Centra za socijalni rad iz Beograda.

Zato brojne majke poručuju - osnovati Alimentacioni fond, instituciju koja bi umesto roditelja koji ne poštuju pravosnažne presude, deci iz samohranih porodica isplaćivala alimentaciju. Ali i podsećaju: to je priča, čiji se epilog čeka već godinama...

"Alimentacioni fond bi na neki način sistemski rešio, obezbedio da majke koje imaju pravosnažne sudske presude za isplatu alimentacije mogle da ta sredstva zapravo i dobiju, a ne da se ona vode samo na papiru, dok u stvarnosti, one taj novac nikada ne dobijaju", kaže Angelina Radulović, majka troje dece i predstavnica udruženja “Roditelj”

Roditeljski dodatak - jednokratna pomoć za prvo dete iznosi oko 38.000 dinara, dok za drugo i treće po 6.000 odnosno oko 14.000 mesečno dve godine, a dečiji dodatak između dve i četiri hiljade dinara. A iako predsednik Vlade poručuje da su socijalna davanja Srbije najveća u regionu, samohrane majke odgovaraju sa tim novcem adresiran za njihovu decu, ne mogu ni od 1. do 15. u mesecu.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Kakav je položaj samohranih roditelja u Srbiji?

Izvor: N1 televizija, 17.Okt.2016

Zakon ne prepoznaje samohrane roditelje kao zasebnu socijalnu kategoriju. Zbog toga oni ostvaruju prava jednaka kao i svi drugi građani, uprkos činjenici da su im ta prava u praksi često ugrožena. Od države, kroz roditeljski i dečiji dodatak, dobijaju tek da podmire osnovne životne potrebe. A...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.