Samo jedan istorijski sastanak može da nadmaši najavljeni susret Putina i Trampa

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Maj.2017, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo jedan istorijski sastanak može da nadmaši najavljeni susret Putina i Trampa

Koliko je realno da dođe do sastanka lidera dve Koreje u paketu sa Trampom?

Južna Koreja je pre par dana dobila novog lidera koji je brže bolje najavio radikalni raskid sa politikom svojih predhodnika - to znači bliže odnose sa Severnom Korejom i smanjene pogubnog američkog uticaja na region.

S obzirom da je stav Amerike prema Severnoj Koreji odavno poznat, ovakva politika Seula dočekana je na nož u mnogim interesnim krugovima i pre korejskih izbora. Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ostaje pitanje kako će administracija Donalda Trampa po ovom pitanju dalje postupati?

Susret dve Koreje

Novoizabrani predsednik Južne Koreje Mun Dže-in položio je zakletvu i izrazio spremnost da poseti Severnu Koreju kao i da preduzme napore na smanjenju bezbednosnih tenzija na Korejskom poluostrvu.

- Ako bude trebalo otići ću u Vašington odmah. Ići ću i u Peking i Tokio, pa čak i u Pjongjang u pravom trenutku - rekao je Mun.

"Pravi trenutak" može doći za pet godina ili za pet meseci. Sve zavisi od toga kako će proteći početni napori ka smanjanu tenzija i napetosti između dve zemlje, ali i od toga da li će Amerika iste pokušati da sabotira.

Izvesno je da će do susreta doći pre ili kasnije i to na nekoj neutralnoj teritoriji, a od Kine boljeg izbora nema.

Peking je prvi pozdravio izbor novog predsednika Južne Koreje i najavu nove politike prema susedima. U prvom telefonskom razgovoru Si i Mun su se dogovorili da "denuklearizacija Korejskog poluostrva postane zajednički cilj dve zemlje".

Sa druge stane, Kim Džon Un, koji svoju zemlje i ne napušta (malo je falilo da dođe na Paradu pobede u Moskvi 2015., ali se u poslednjem trenutku predomislio) lakše će "preživeti" put u susednu Kinu isto koliko bi i Munu, ma šta govorio, bilo izazovno da otputuje na Sever, jer bi se isto tako našao na milost i nemilost tamošnjeg rukovodstva.

Ipak, nova politika Seula ohrabruje, a Pjongjnag je takve promene uvek rado pozdravljao. Ako se ovim tempom nastavi, nema razloga da do istorijskig susreta ne dođe, kao što niko nije očekivao da će Obama biti prvi predsednik koji će kročiti na tlo Kube posle 50 godina neprijateljstva.

Nadamo se ipak da lideri dve Koreje neće toliko dugo čekati.

Tramp i Kim

Pomenuvši Obaminu istorijsku posetu Kubi, takođe nema razloga da ne dođe i do susreta lidera Sjedinjenih Država i Severne Koreje.

Osim što bi Tramp bio prvi američki predsednik kojem bi tako nešto pošlo za rukom, takođe bi, na neki način, stavio Obamino dostignuće u drugi plan, što bi se Trampovom egu veoma dopalo. Ipak, u odnosu na mogući sastanak lidera dve Koreje, do takvog susreta teško da će doći u narednih pet godina, što će reći u Trampovom predsedničkom mandatu. Možda ipak u drugom, ako uspe da i na narednim izborima pobedi.

Naravno, nikad ne treba reći nikad. Posebno kada je u pitanju Donald Tramp koji svakodnevno iznenađuje svojim odlukama. Podsetimo, on je još tokom kampanje govorio da bi voleo da se susretne sa Kimom. Iako se to tada na obe strana odbacivalo kao reklama, Tramp je potvrdio da je voljan da razgovara sa Kim Džong-unom kako bi pokušao da zaustavi nuklearni program Pjongjanga.

- Pričao bih sa njim, ne bih imao nikakav problem da sa njim pričam - rekao je Tramp o Kimu.

Ako ipak odluči da podrži proces pomirenje za koji se zalaže novi predsednik u Seulu i odupre se pritiscima američkog establišmenta, raste mogućnost da i Tramp kraj svoje vladavine kruniše otvaranjem novog poglavlja u odnosima sa još jednim dugogodišnjim američkim neprijateljem, baš kao što je to učinio i Obama.

Tramp je već pokazao moć da raskine sa dosadašnjim američkom politkom prema ostatku sveta, ali i slabost da se istoj povinuje. Do sada je uglavnom čekao da samu promene pokrene neko drugi, kao u pitanju Sirije, pa da on uskoči i iste podrži. Tako da ostaje nada da će na isti način pozdraviti napore novog predsednika u Seulu, a zauzvrat mu se možda i ostvari želja da se nađe oči u oči sa severnokorejskim liderom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.