Izvor: Nezavisne Novine, 19.Maj.2016, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO: Zika virus uskoro bi se mogao proširiti na Evropu

VIirus zika, koji prenose komarci i kod novorođenčadi izaziva mikrocefaliju, mogao bi se proširiti na Evropu jer je vrijeme sve toplije, iako je taj rizik od niskog do umjerenog, izjavili su zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u srijedu.

U prvoj procjeni prijetnje koju zika predstavlja Evropi, evropska kancelarija SZO-a saopštila je da je sveukupni rizik malen do umjeren. Najviši je na područjima na kojima su aktivni tigrasti komarci, posebno na ostrvu Madeiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i sjeveroistočnoj obali Crnog mora.

"Postoji rizik od širenja virusa zika u evropskoj regiji i taj rizik varira od zemlje do zemlje", izjavila je Suzana Jakab, regionalna direktorica SZO-a za Evropu.

"Posebno pozivamo zemlje s većim rizikom da osnaže svoje nacionalne kapacitete i učine prioritetnima aktivnosti koje će spriječiti izbijanje bolesti", rekla je ona.

Evropska regija SZO-a pokriva 53 zemlje i gotovo 900 miliona stanovnika. Prostire se od Artičkog okeana na sjeveru do Sredozemlja na jugu i od Atlantika na zapadu do Tihog okeana na istoku.

U 35 zemalja rizik širenja zike je vrlo nizak ili nizak jer u njima nema tigrastih komaraca, a u ostalih 18, mahom sredozemnih, rizik je umjeren.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.