STRADANJE SRBA U BRATUNCU NIJE ZABORAVLJENO: Pre 27 godina muslimanske jedinice počinile zločine u Podrinju (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jul.2019, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STRADANJE SRBA U BRATUNCU NIJE ZABORAVLJENO: Pre 27 godina muslimanske jedinice počinile zločine u Podrinju (VIDEO)

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović rekao je da je danas dogovorena gradnja centralnog spomen-obeležja na ulazu u Bratunac.

Služenjem parastosa za više od 3.500 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu u Bratuncu je počelo obeležavanje 27 godina od zločina koji su nad srpskim narodom počinile muslimanske snage od maja do decembra 1992. godine.

Premijer Srpske Radovan Višković rekao je da je u Podrinju izvršen >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << najveći ratni zločin nad civilnim stanovništvom Republike Srpske, podsetivši da za ove zločine niko nije odgovarao.

- Od pravde za srpske žrtve nikada nećemo odustati - poručio je Višković, istakavši da nikada ne smemo zaboraviti srpska stradanja u Podrinju.

- Svake godine okupljamo se kako bismo odali počast stradalima i onima koji su branili Republiku Srpsku - rekao je Mlađenović i dodao da svi moraju poštovati sve žrtve rata.

Obeležavanju 27 godina od stradanja Srba na području srednjeg Podrinja prisustvuju srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministri rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, saobraćaja i veza Neđo Trninić, delegacija Narodne skupštine, ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

Obeležavanju prisustvuju i pomoćnik ministra za rada, zapošljavanje o boračko-socijalna pitanja Srbije Zoran Milošević, predstavnici Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša Srpske, veterana, kao i opštinske delegacije iz regije Birač.

Parastos kod Centralnog spomen-krsta na gradskom groblju u Bratuncu služio je njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje lokalnog sveštenstva. Nakon parastosa delegacije su položile cvijeće i odale počast žrtvama kod Centralnog spomen-krsta u bratunačkom groblju podignutog u čast svih poginulih srpskih civila i boraca iz regije Birač.

U periodu od maja do decembra 1992. godine u srebreničkoj opštini ubijeno je više od 400, a u bratunačkoj 560 Srba, većinom civila, među kojima veći broj žena i dece i uništena su 43 srpska sela sa više od stotinu zaselaka, te više verskih objekata, devastirana groblja i polupani skoro svi krstovi u srpskim selima.

Obeležavanje 27 godina od stradanja Srba u Podrinju posvećeno je svim srpskim žrtvama iz ovog kraja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se kao znak sećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio. Na Petrovdan 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačkajući i paleći srpsku imovinu.

Tako su nastavili realizaciju svog plana etničkog čišćenja započetog u aprilu te godine, prema kojem su uništavali sve što je srpsko, da bi potpuno zatrli tragove postojanja Srba na ovim prostorima. Osim ubijanja i progona stanovništva i uništavanja imovine, uništavali su i srpska groblja i bogomolje, što govori o tome kakav su plan imali.

Obeležavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, uz pomoć opštine Bratunac. Program obeležavanja godišnjice stradanja Srba u srednjem Podrinju počeo je sinoć u Bratuncu promocijom monografije "Bitka za Srebrenicu - Rat za civilizaciju", Dušana Pavlovića. Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, rekao je da su Bošnjaci napravili neku vrstu priče koja je već ukorijenjena u međunarodnoj zajednici da su oni jedni stradalnici u Bratuncu i Srebrenici i da su im u tome značajno pomogli Haški tribunal, kao i BiH pravosudne institucije.

Pogledajte rezultate

(VIDEO) Misteriozna organizacija iz "Da Vinčijevog koda": Rade u tajnosti, ima ih jako malo, a kada zgreše SUROVO SE SAMOKAŽNJAVAJU

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.