Stradanje Srba u Podrinju zločin za koji niko nije odgovarao

Izvor: RTS, 06.Jul.2019, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stradanje Srba u Podrinju zločin za koji niko nije odgovarao

Služenjem parastosa i polaganjem venaca kod Spomen-krsta na gradskom groblju u Bratuncu počelo je obeležavanje 27 godina od zločina koji su počinile muslimanske snage nad srpskim stanovništvom od maja do decembra 1992. godine. U tom periodu, samo u srebreničkoj opštini ubijeno je više od 400 Srba, a u bratunačkoj 560, većinom civila, među kojima veći broj žena i dece. Uništena su 43 srpska sela sa više od stotinu zaselaka i više verskih objekata, a za zločine još niko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nije odgovarao.
Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je skoro svaka kuća srednjeg Podrinja zavijena u crno i da je to mesto strašnih zločina u kojem su samo žrtve dobile ime, ali ne i nalogodavci, iako su njihova imena nezvanično svima poznata.

Dodik je podsetio da za zločin nad Srbima u Podrinju niko nije odgovarao.
Premijer Srpske Radovan Višković rekao je da je u Podrinju izvršen najveći ratni zločin nad civilnim stanovništvom Republike Srpske. 
"Od pravde za srpske žrtve nikada nećemo odustati", poručio je Višković, istakavši da nikada ne smemo zaboraviti srpska stradanja u Podrinju. 
Parastos kod Centralnog spomen-krsta na gradskom groblju u Bratuncu služio je njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje lokalnog sveštenstva
Nakon parastosa delegacije su položile cveće i odale počast žrtvama kod Centralnog spomen-krsta u bratunačkom groblju podignutog u čast svih poginulih srpskih civila i boraca iz regije Birač.
U periodu od maja do decembra 1992. godine u srebreničkoj opštini ubijeno je više od 400, a u bratunačkoj 560 Srba, većinom civila, među kojima veći broj žena i dece i uništena su 43 srpska sela sa više od stotinu zaselaka, te više verskih objekata, devastirana groblja i polupani skoro svi krstovi u srpskim selima.
Obeležavanje 27 godina od stradanja Srba u Podrinju posvećeno je svim srpskim žrtvama iz ovog kraja, a organizuje se kao znak sećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživeo.
Na Petrovdan 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačkajući i paleći srpsku imovinu.
Tako su nastavili realizaciju svog plana etničkog čišćenja započetog u aprilu te godine, prema kojem su uništavali sve što je srpsko, da bi potpuno zatrli tragove postojanja Srba na ovim prostorima. Osim ubijanja i progona stanovništva i uništavanja imovine, uništavali su i srpska groblja i bogomolje, što govori o tome kakav su plan imali.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.