SPANSKI-ARHEOLOZI-Isus-Hrist-nije-imao-bradu-i-dugu-kosu

Izvor: medio.rs, 05.Okt.2014, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPANSKI-ARHEOLOZI-Isus-Hrist-nije-imao-bradu-i-dugu-kosu

Figura navodnog sina Božjeg ugravirana je na stakleni tanir koji datira iz 4. veka. Isus koji drži krst u pratnji je dvojice apostola, za koje se veruje da su Petar i Pavle

Arheolozi iz Španije tvrde da su pronašli jednu od najranijih slika Isusa Hrista, na kojoj on nema bradu.

Figura navodnog sina Božjeg ugravirana je na stakleni tanir koji datira iz 4. veka. Isus koji drži krst u pratnji je dvojice apostola, za koje se veruje da su Petar i Pavle >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << , a svi su uokvireni između dve palme.

Međutim, scena je neuobičajena jer Isus izgleda znatno drugačije nego što ostali zapisi govore - nema bradu, ima kovrčavu kratku kosu i nosi togu.

Sve tri osobe na tanjiru imaju ugraviran oreol oko glave.

Veruje se kako je tanjir korišćen kao posuda za euharistički hleb koji je bio osveštavan pri najranijim hrišćanskim ritualima.

Tanjir je promera 22 centimetra, a njegove delove iskopali su naučnici koji rade na projektu FORVM MMX unutar religijskih zgrada u drevnom andaluzijskom gradu Kastulo na jugu Španije.

Marčelo Kastro, vođa projekta, kazao je kako je zgrada sagrađena u drugoj polovini 4. veka i napuštena vek kasnije.

Delovi tanjira izvrsno su očuvani - 81 posto originalnih delića zajedno su sastavili naučnici.

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.