SMATSA: Deset puta manji broj letova,svega 200 dnevno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2020, 16:15

SMATSA: Deset puta manji broj letova,svega 200 dnevno

Zbog mera restrikcije u vazdušnom saobraćaju, koje su uvele gotovo sve države, u vazdušnom prostoru u nadležnosti Kontrole letenja Srbije i Crne Gore sada se dnevno obavi oko 200 letova, što je deset puta manje nego u istom periodu prošle godine, kažu u SMATSA za Tanjug.

Većinu letova sada čine kargo i humanitarni letovi. U istom periodu 2019. je u proseku bilo oko 2.000 letova dnevno.

Petar Vojinović, urednik portala Tango Six, kaže za Tanjug da se svet zaista >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << suočava sa do sada nezabeleženom situacijom u aviosaobraćaju pošto više nema potraženje za putničkim komercijalnim letovima.

"Sada sve zavisi koje zemlje i dalje puštaju ovu vrstu saobraćaja, a to se svakim danom sve više smanjuje, zato što aviokompanije proglašavaju privremeni prestanak svojih operacija ili zato što države zatvaraju velike aerodrome".

Intersantno je, dodaje, da je pre neku noć iznad Atlantika između SAD i Velike Britanije bio zabeležen u jednom trenutku samo jedan putnički avion, što se verovatno nikada nije desilo u novijoj istoriji.

Kaže da kargo, za razliku od putničkog saobaćaja, beleži pad od svega između 1,5 i četiri procenta, što i nije toliko strašno.

Vojinović dodaje da vazdušni kargo saobaćaj dosta zavisi od Kine i drugih velikih zemalja, ali da će na njega uticati i pad proizvodnje u svetu.

Sa druge strane, putnički komarcijalni aviosaobraćaj zaista je doživeo veliki udarac koji se ne može meriti ni sa jednom dosadasnsjom situcijom, naglasio je Vojinović.

Navodi da će putnička avijacija nastaviti da radi kada prođe kriza pošto ljudi moraju da putuju, ali da će problem svakako predstavljati činjenica to što su različite zemlje primenile mere zatvaranja aerodroma u različitom trenutku, tako da će svi u različitom vreme i otvarati aviosaobraćaj.

Taj problem će biti prisutan tokom cele ove godine i slobodno se može reći da je ovogodišnja sezona letenja, koja je veliki izvor prihoda za sve aviokompanije, gotovo propala, jer neki letovi neće moći da se uspostave ni nakon proglašenja kraja pandemije, objasnio je Vojinović.

Upitan kako komentariše procenu Međunarodne asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) da će avioprevoznici u svetu izgubiti ove godine 252 milijarde dolara zbog koronavirusa, Vojinović kaže da je reč o podacima koji se odnose na izgubljeni prihod aviokompanija, ali da ne obuhvataju i troškove aviokompanija.

Ističe da čak i državne ili veće aviokompanije mogu sa postojećim rezervama da izdrže u ovim uslovima svega jedan ili dva meseca funkcionisanja.

Sa druge strane, lou kost aviokompanije mogu da izdrže i više meseci, a primer je, dodaje Vojinović, Viz er koji je već saopštio da ima rezervu da može da da opstane i godinu dana bez letenja.

Ukazuje da će aviokompanije zbog te nezavidne situacije u kojoj su se našle dosta zavisiti od podrške država ili sopstvenih rezervi.

Vojinović dodaje da je zbog toga od Evropske komisije već zatraženo da suspenduje zabranu subevencionisanja avokompanija od strane država i on očekuje da će se to sigurno i dogoditi, jer je to jedina prilika da se kompanije izvuku iz teškog položaja.

Aviokompanije koje su imale strukturne probleme i pre ove krize teško će se oporaviti, rekao je Vojinović i dodao da one jedino mogu da se nadaju da će kriza što pre proći.

IATA, koja okuplja 290 svetskih aviokompanija, saopštila je ranije da bi signali o globalnoj dubokoj recesiji mogli da odlože oporavak sektora vazdušnog saobraćaja, za razliku od brzog oporavka zabeleženog nakon ranije epidemije poput SARS-a 2003. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.