SBB: Odlaganje prenosa brojeva fiksnih telefona je znak neslobodnog tržišta

Izvor: Blic, 11.Dec.2012, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SBB: Odlaganje prenosa brojeva fiksnih telefona je znak neslobodnog tržišta

Telekomunikaciona kompanija SBB saopštila je danas da je odlaganje prenosa brojeva u fiksnoj telefoniji još jedan pokazatelj da tržište u Srbije nije slobodno.

Kako se navodi u saopštenju, prenos brojeva u fiksnoj telefoniji koji je trebalo da počne 1. decembra 2012, odložen je zbog nespremnosti Telekoma Srbije.

Kako se precizira, iz Telekoma Srbije su Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije (Ratel) dostavili dopis u kojem kažu "da nisu u mogućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da odrede tačan datum kada će biti spremni za uvođenje prenosivosti broja u fiksnoj telefoniji".

- Reakcija Ratela na nemogućnost Telekom Srbije da ispuni zakonsku obavezu jeste odlaganje prenosa broja u fiksnoj telefoniji. U toj situaciji gube samo korisnici kojima nije omogućeno da koriste usluge koje plaćaju onako kako ih koriste pretplatnici u svim drugim zemljama - rekla je generalna direktorka SBB Dragica Pilipović Čefi.

Monopol Telekoma Srbije na tržištu fiksne telefonije zakonski je prestao u junu 2005, ali prava demonopolizacija nije viđena ni sedam godina kasnije, ocenili su u SBB-u.

Ratel je 24. juna 2011. godine, ističe se, doneo Pravilnik o prenosivosti broja u javnim telefonskim mrežama na fiksnoj lokaciji, čiju je primenu odredio za 1.12. 2012. i u kojem se tačno navodi koja su prava i obaveze operatora i Ratela, kao regulatornog tela.

U Pravilniku je jasno istaknuto da je "operator dužan da omogući svom pretplatniku da na njegov zahtev prilikom promene operatora zadrži dodeljeni broj iz plana numeracije na određenoj lokaciji".

Tim istim Pravilnikom je utvrđeno da je Ratel taj koji upravlja informacionim sistemom za prenos broja, održava bazu podataka prenetih brojeva i propisuje uslove i način prenosa broja.

Ističe se i da u Pravilniku stoji da bi "operatori trebalo da se uzdrže od postupanja usmerenog na otežavanje ili sprečavanje prenosa broja".

SBB je naveo da je od donošenja Pravilnika do danas prošlo skoro godinu i po i da je u tom periodu Telekom Srbije trebalo da se pripremi za prenos broja ali da, prema njihovom dopisu, nisu uspeli u tome zbog navodno složenih administrativno-tehničkih pitanja.

Prema Zakonu o elektronskim komunikacijama, predviđene su kazne za

pravno lice koje ne postupi u skladu sa odredbama u vezi s prenosivošću broja, u visini od 500.000 do dva miliona dinara, naveo je SBB.

Kompanija SBB - Srpske kablovske mreže najveći je operator digitalne i analogne kablovske televizije i širokopojasnog interneta u Srbiji, a od skoro i operator fiksne telefonije.

SBB je nastao integrisanjem kablovskih distributera širom Srbije tokom 2002. i 2003. godine.

Ta kompanija je i operator satelitske televizije u šest zemalja regiona, a u saradnji s kompanijama Telemach u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, s kojima ima iste većinske vlasnike, čini jedinstven telekomunikacioni sistem na teritoriji nekadašnje Jugoslavije.

Povezane vesti: Lokalni razgovori poskupeli duplo
Pogledaj vesti o: Telekom Srbija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kasni prenos fiksnih brojeva

Izvor: Danas, 11.Dec.2012

Kablovski operator SBB, koji je odnedavno počeo da nudi i usluge fiksne telefonije, juče je saopštio da je odluka Republičke agencije za elektronske komunikacije da odloži primenu prenosa fiksnih brojeva između različitih operatora „još jedan pokazatelj da tržište nije slobodno“. Ratel...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.