SAD: Zatvorena društvena mreža ubice iz sinagoge

Izvor: Mondo, 28.Okt.2018, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Zatvorena društvena mreža ubice iz sinagoge

Društvena mreža Geb, koju koriste ekstremni beli desničari (alt-right) u SAD, i preko koje je ubica u sinagogi u Pitsburgu objavljivao anisemitske poruke, primorana je da prekine svoj rad. Napadaču preti smrtna kazna.

Foto: Beta/AP Photo-Gene J. Puskar

Mreža, koja je pokrenuta 2016. po modelu Twittera, saopštila je danas da joj kompanija preko koje ima pristup internetu Džojnet (Joynet) ukida uslugu od ponedeljka.

I kompanija Pejpal ( >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << PayPal) takođe je objavila da isključuje Geb iz svog servisa onlajn plaćanja zbog govora mržnje koji se objavljuje preko te mreže uz odobravanje onih koji je vode.

OPTUŽNICA SA 29 TAČAKA

Napadač u sinagogi u Pitsburgu je četrdesetšestogodišnji Amerikanac Robert Bauers, koji je ubio 11 osoba.

Bauers je optužen za otvaranje vatre u sinagogi "Stablo života" tokom verske službe.

On se suočava sa 29 tačaka optužnice, uključujući upotrebu vatrenog oružja za izvršenje ubistva.

Savezno tužilaštvo saopštilo je da će podneti i tužbu za zločin iz mržnje. Bauers bi mogao da se suoči sa smrtnom kaznom.

U napadu je ranjeno šest osoba, uključujući četiri policajca.

Tokom razmene vatre sa policijom ranjen je i osumnjičeni.

"PRAVDA ZA..."

"Geb će verovatno nedeljama biti isključen zbog toga", navela je mreža preko svog Twitter naloga dodajući da će nastaviti da se "bore za slobodu izražavanja, i slobodu pojedinaca onlajn za sve".

"Velike tehnološke firme ne mogu da nas zaustve. Tradicionalni mediji ne mogu nas zaustaviti", navodi se u saopštenju.

KRVAVA SINAGOGA: U Pitsburgu 11 ubijenih vernika

Deviza Geba "Svi dobrodošli da se slobodno izražavju" privukla je osobe koje pripadaju ekstermnoj desnici kojima je uskraćno oglašavanje preko Twittera.

"SVI JEVREJI MORAJU DA UMRU"

Robert Bouer, koji je juče ubio 11 ljudi u sinagogi u Pitsburgu, blokira ne juče na Gebu, člim se utvrdilo da to ime odgovora jednom od korisnika.

Iz mreže su u saopštenju naveli da imaju "nula tolerancije" prema nasilju i terorizmu i da su "rastuženi i ogorčeni" ubistvima u Pitsburgu.

Američki list "Vašington post" danas piše da je napadač na društvenim medijima vređao Jevreje, Izrael i migrante, podržavao rasističke stavove belaca-ekstremista i nudio se kao oproban strelac pištoljem.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Desničarski pokret se oglašavao, a sad se ta društvena mreža gasi

Izvor: B92, 28.Okt.2018

Društvena mreža "Gab" koju koriste pristalice američkog ekstremno desničarskog pokreta alternativne desnice (alt-right) i preko koje je ubica u sinagogi u Pitsburgu objavlivo anisemitske poruke saopštila je danas da je primorana da prekine svoj rad...Mreža "Gab", pokrenuta je 2016. po modelu Tvitera,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.