Izvor: Blic, 06.Dec.2009, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S pasošem u baštu

Momir Grbić iz Kostajnice, u Republici Srpskoj, na granici Hrvatske i BiH, kada krene iz kuće u baštu koja je udaljena samo 200 metara mora da pređe državnu granicu. Nakon raspada SFRJ, njegova bašta je ostala u Hrvatskoj, a kuća u BiH.



Sam Momir može da pređe granicu bez problema, ali ne može na teritoriju susedne zemlje da prenosi niti prevozi nikakav alat ni mašine.

„Kad pitam na graničnom prelazu da li mogu da pređem u baštu sa traktorom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << đubretom i prikolicom, odgovore da ne mogu. Pa šta će mi bašta, ako ću da je obrađujem golim rukama", pita se Momir Grbić.

Njegove komšije pitaju se i da li će im pasoši biti potrebni i da se leti okupaju i osveže u reci Uni, pored koje žive.

A da žive teško, upravo zbog nerešene granice, svedoči i načelnik Kostajnice, Marko Čolić, koji kaže, da će se sporne granice Kostajnice sa Hrvatskom rešavati u paketu sa ostalim, još nerešenim linijama razgraničenja između BIH i Hrvatske.

Podseća da se spor oko granice na Uni vodi oko teritorije na desnoj obali reke, na kojoj se nalazi fudbalsko igralište i tvrđava Stari grad, za koju Hrvati tvrde da je pripadala dinastiji Zrinskih.

„Nadamo se da će se to uskoro rešiti, jer je to u interesu obe države", navodi načelnik Čolić, tvrdeći da će verovatno biti neophodna međunarodna arbitraža, jer dve države ne mogu da se dogovore.

Za njega i druge građane Kostajnice Dejtonski sporazum ima poslednju reč kada je u pitanju uređenje BiH, po kojem granica između Kostajnice i Hrvatske ide maticom reke Une.

"Dejton nije ispoštovan, mi nemamo pristup reci Uni, situacija je potpuno nerazjašnjena. S druge strane, mi smo saglasni i da taj deo zemljišta koji se gruntovno vodi na RH otkupimo, a da tvrđava ostane zaštićeni deo teritorije, kojom će i dalje upravljati Hrvati", ističe Čolić.

Zbog sporne granice stoje i radovi na zaobilaznici u Kostajnici i svi projekti zacrtani u Strategiji razvoja opštine, jer bi gledajući sadašnje stanje trebalo srušiti pola grada da bi se zaobilaznica izgradila. Prošlo je više od deset godina od kada su BiH i Hrvatska potpisale sporazum o graničnoj liniji, koji ni do danas nijedna od tih susednih zemalja nije ratifikovala u parlamentu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.