Rus osuđen u SAD na 10 godina zatvora zbog onlajn prevare

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Nov.2021, 09:29

Rus osuđen u SAD na 10 godina zatvora zbog onlajn prevare

Ruski državljanin Aleksandar Žukov koji je proglašen krivim za onlajn prevaru u SAD, osuđen je na 10 godina zatvora, a moraće da plati i više od 3,8 miliona dolara za nadoknadu štete, saopštilo je američko ministarstvo pravde.

Žukov je osuđen zbog prevare u oblasti digitalnog oglašavanja, preko koje je sa saučesnicma ukrao više od 7 miliona dolara od američkih oglašivača, izdavača, platformi i drugih kompanija iz marketinške industrije, prenosi Tass.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Sud je Žukovu naredio da plati 3.827.493 dolara na ime odštete.

Kazna mu je izrečena na osnovu četiri tačke optužnice, među kojima su prevara korišćenjem elektronskih sredstava i pranje novca.

Istragom je utvrđeno da su Žukov i njegovi saučesnici od septembra 2014. do decembra 2016. programirali botove da se pojavljuju i ponašaju kao ljudska bića, kako bi stvorili iluziju da korisnici interneta pregledaju reklame na lažnim sajtovima.

Žukov je uhapšen u decembru 2018. u Belgiji na osnovu američke poternice, a u SAD je izručen u januaru 2019.

Pored njega u ovom slučaju je optuženo još pet ruskih i dva kazahstanska državljanina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ruski 'kralj prevara' osuđen na 10 godina zatvora u Njujorku

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Nov.2021

Sudija u Njujorku osudio je na deset godina zatvora Aleksandra Žukova, ruskog državljanina koji je izazvao jednu od najsofisticiranijih operacija digitalne prevare u istoriji interneta. Okružni sudija federalnog suda u Bruklinu Eric Komitee osudio je Žukova za krađu više od 7 miliona dolara od...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.