Reforme i edukacija – za bolji položaj medicinskih sestara i tehničara (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 16.Maj.2014, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reforme i edukacija – za bolji položaj medicinskih sestara i tehničara (VIDEO)

Komora medicinskih sestara i tehničara Srbije posle 23. maja odrediće visinu finansijskih sredstava koja će biti namenjena kolegama sa poplavljenih područja, rekao je na svečanoj akademiji povodom Dana sestrinstva, direktor Komore Dragan Šašić.
Kako je za NTV istakao, posao medicinskih sestara se već duže vreme nalazi na niskoj poziciji poželjnih zanimanja, ali da se bez obzira na to, kontinuirano radi na njihovoj edukaciji, kako bi se približile evropskim standardima.
Medicinske sestre čine dve trećine zaposlenih u sistemu zdravstvene zaštite i, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, pružaju gotovo 70 odsto usluga. Po bolnicama i domovima zdravlja širom Srbije trenutno radi oko 85.000 medicinskih sestara i tehničara, a najvrednije u Nišu tradicionalno su nagrađene priznanjima, srebrnim i zlatanim vilama koje tradicionalno dodeljuje Nacionalna asocijacija udruženja zdravstvenih radnika Srbije.
Priznanja svedoče da su medicinske sestre radile najmanje dve godine na sebi i time pokazale spremnost da unaprede svoju profesiju, kaže predsednica IO Komore medicinskih sestara i tehničara, Dušanka Stanković.
Predsednik udruženja medicinskih sestara i zdravstvenih radnika u Nišu, Nebojša Vacić kaže da su samo prošle godine za njih održane 104 edukacije, 14 on-line radionica i dva kongersa kako bi zdravstena zaštita bila još bolja.
Ministarstvo zdravlja u narednom periodu sprovešće reforme koje bi trebalo da unaprede položaj medicinskih sestara i tehničara u našoj zemlji.
Podsetimo, posao medicinske sestre u Evropi je visoko rangiran i po nekim pokazateljima je na 4. ili 5. mestu poželjnih zanimanja, kod nas su pozicije dosta niže. Istovremeno, obrazovanje iz ove oblasti u Srbiji nije u skladu sa evropskim standardima, pa zdravstveni tehničari ne mogu da rade u inostranstvu.

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.