Ratari razmatraju novi način zaštite svojih interesa

Izvor: Blic, 22.Sep.2013, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratari razmatraju novi način zaštite svojih interesa

Član Organizacionog odbora protesta poljoprivrednika nezadovoljnih otkupnom cenom ratarskih kultura Jovan Negovan izjavio je danas da bi do 26. septembra trebalo da bude odlučeno na koji način će ratari iskazati svoje nezadovoljstvo, nakon što su propali pregovori sa uljarama.

Njegovan je agenciji Beta rekao da problem nije samo niska otkupna cena suncokreta koju su ponudile fabrike ulja, već i mala cena kukuruza, zbog čega će poljoprivrednici narednih dana razmotriti na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji način bi mogli da zaštite svoje interese.

- Nije stavljena tačka na naše nezadovoljstvo - kazao je on, ali nije želeo da navodi detalje o mogućim akcijama ratara, ističući da se do sada pokazalo da je “Vlada Srbije nespremna da rešava goruće probleme poljoprivrednika”.

Prema njegovim rečima, pregovori sa uljarima o višoj otkupnoj ceni suncokreta, koje je Ministarstvo poljoprivrede organizovalo nekoliko puta, propali su jer fabrike ulja nisu htele da priznaju ni osnovne troškove proizvodnje.

- Sa njihovom ponuđenom cenom od 24 do 25 dinara za kilogram suncokreta, gubitak proizvođača iznosi od 30 do 40 odsto - kazao je Njegovan i ponovio da bi minimalna otkupna cena trebalo da bude oko 36 dinara.

On je istakao i da Ministarstvo poljoprivrede ne sme da odustane od uloge medijatora između proizvođača i prerađivača, jer je država odgovorna za težak položaj primarne proizvodnje, nakon, kako je ocenio, “veoma loše privatizacije u oblasti poljoprivrede”.

Njegovan je kazao da u Srbiji, za razliku od drugih zemalja u EU, poljoprivrednici nemaju ni jedan procenat udela u prerađivačkoj industriji.

- U Sloveniji 49 odsto akcija prerađivačke agro industrije je u rukama primarnih poljoprivrednih proizvođača, pa tako sve što eventualno izgube na ceni useva, nadoknade na dividendama preduzeća u kojima imaju udeo - rekao je on.

Poljoprivrednici, nezadovoljni otkupnom cenom pšenice, suncokreta i kukuruza, počeli su proteste i blokade saobraćajnica 28. avgusta.

Nakon toga je, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, održano nekoliko odvojenih i zajedničkih sastanaka sa uljarima kako bi se utvrdila otkupna cena suncokreta koja će odgovarati i proizvođačima i prerađivačima.

Poslednji zahednički sastanak poljoprivrednika i uljara održan je u peta, 20. septembra, u Ministarstvu poljoprivrede, 10 dana nakon što su se ratari sa ministrom Draganom Glamočićem dogovorili da prekinu dvonedeljne proteste i povremene blokade puteva, uglavnom u Vojvodini.

Ministar Dragan Glamočić je nakon tog susreta, koji nije rezultirao dogovorom, saopštio da država više neće posredovati u pregovorima između proizvođača i prerađivača i pozvao ih da nađu kompromisno rešenje.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ratari smišljaju kako da se zaštite

Izvor: B92, 22.Sep.2013

Beograd -- Do 26. septembra trebalo da bude odlučeno na koji način će ratari iskazati svoje nezadovoljstvo, nakon što su propali pregovori sa uljarama...Član Organizacionog odbora protesta poljoprivrednika nezadovoljnih otkupnom cenom ratarskih kultura Jovan Negovan izjavio je da bi do 26. septembra...

Nastavak na B92...

Ratari razmatraju novi način zaštite svojih interesa

Izvor: Beta, 22.Sep.2013

BEOGRAD, 22. septembra 2013. (Beta) - Član Organizacionog odbora protesta poljoprivrednika nezadovoljnih otkupnom cenom ratarskih kultura Jovan Negovan izjavio je u nedelju da bi do 26. septembra trebalo da bude odluče..

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.