Izvor: mojanekretnina.rs, 08.Dec.2019, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast cena nekretnina u trećem kvartalu 2019. godine

U proteklom periodu je došlo do značajnog rasta cena nekretnina u Beogradu i svi radoznalo iščekujemo da vidimo dokle će cene nekretnine rasti. Većina se ne odlučuje na kupovinu nekretnine u ovom trenutku, jer smatra da su cene trenutno previsoke i da je neminovno da će uskoro uslediti pad cena nekretnina u Beogradu.

Međutim, kako i dalje postoji potražnja za nekretninama, a krediti nikada nisu bili povoljniji ni kamatne stope niže, cene i dalje rastu. Osim što je velika potražnja, postoji i dosta objekata u izgradnji, tako da je sve više objekta u igri, a za nove kupce je novogradnja primamljiva ponuda.

Na osnovu analize za treći kvartal 2019. godine, koji je objavila Moja Nekretnina vidi se da tržište nekretnina i dalje beleži blagi porast cena od 2,2 %, bar što se tiče Beograda. Cene su varirale u zavisnosti od grada, pa tako imamo najveći porast cena u Smederevu i Somboru, gde je došlo do skoka cena za 15%, na drugom mestu je Zrenjanin (porast za 13%), Valjevo (porast za 11%), Kraljevo 9%, Kruševac 7% i Šabac 5 %. Ono što je interesanto jeste da su neki od gradova su imali značajan pad cena u trećem kvartalu 2019. godine, kao što su: Zaječar (pad cena za 15%), Ruma (13%), Požarevac (12%), Vrbas (7%), Loznica (6%) itd.

Kada postoje nagle oscilacije u cenama nekretnina, najpametnije je sačekati sa kupovinom dok se cene ne stabilizuju, jer se tada donekle i može naslutiti da li cene kreću sa opadanjem ili ne. Isto tako, treba imati u vidu da postoji dosta faktora koji imaju uticaj na cenu nekretnina, pa tako na primer u zavisnosti od lokacije cene mogu značajno varirati. Najbolji primer je Beograd, gde su određeni delovi grada imali rast cena, dok je u nekim delovima grada, cena nekretnina bila u padu.

Na sledećim lokacijama u Beogradu je došlo do rasta cena: Resnik (rast cena za 16%), Blok 2 i Blok 70a (14%), Veliki Mokri Lug (13%), Savski venac, Arena i Miljakovac III su imali porast cena za oko 10% itd. Postoji i određen broj lokacija na teritoriji Beograda, koje su imale i priličan pad cena, kao što su: Grocka (pad cena za 16%), Krnjača (pad cena za 13%), Zemun Novi Grad (pad cena za 12%), Blok 34 (pad cena za 12%) itd.

Osim lokacije, na cenu nekretnina utiče i zakon ponude i potražnje. Na osnovu ovih informacija, ne mora da znači da je isključivo lokacija uticala na pad cena, već da se u trećem kvartalu 2019. godine povećala potražnja za nekretninama na pomenutim lokacijama. Zakon ponude i potražnje ima veliki uticaj na kretanje cena nekretnina i dokle god je potražnja veća od ponude, cene će rasti. Ipak, iako su cene u prethodno navedenim delovima grada u rastu, to ne mora da znači da su tamo i najskuplje cene kvadrata. Ubedljivo najveće cene u Beogradu su u A Bloku i u Beogradu na vodi sa cenama od preko 2900 evra, zatim kod Obilićevog venca (oko 2800 evra po kvadratom metru), u Savamali (2500 evra) i kod skupštine gde se cene i dalje drže na iznosu od oko 2400 evra.

Nastavak na mojanekretnina.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rezultati bolji od očekivanog: Kod Japanaca rast i u trećem kvartalu

Izvor: B92, 09.Dec.2019, 11:50

Tokio -- Japanska privreda je u trećem kvartalu zabeležila znatno brži rast nego što je prvobitno prijavljeno...Snažna domaća tražnja i poslovna potrošnja nadoknadili su udarac, koji su privrednoj ekspanziji zadali pad izvoza i globalne trgovinske tenzije...Bruto domaći proizvod Japana je porastao...

Nastavak na B92...

Čadež: Dinamičniji rast u trećem i četvrtom kvartalu 2019.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2019

U trećem i četvrtom kvartalu ove godine zabeleženo je značajno ubrzanje i bolje i pozitivno poslovanje privrednih subjekata u Srbiji, a najdinamičniji rast ostvarili su građevinski sektor i trgovina u trećem kvartalu, dok se u četvrtom kvartalu očekuje oporavak metalske industrije, izjavio je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...