Radioaktivni jod ispušten u atmosferu  iz instituta u Budimpešti?

Izvor: Blic, 17.Nov.2011, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radioaktivni jod ispušten u atmosferu iz instituta u Budimpešti?

Mađarska je saopštila da je izvor niskog nivoa radioaktivnog joda zabeležen u Evropi poslednjih nedelja verovatno jedan proizvođač izotopa u Budimpešti, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju u Beču.

Radi se "najverovatnije o ispuštanju u atmosferu (joda-131) iz Instituta za izotope u Budimpešti", saopštila je IAEA, a preneo Rojters.

Institut za izotope proizvodi radioizotope za zdravstvene ustavove, istraživanja i industrijsku primenu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << navodi se u saopštenju agencije UN koja je citirala informacije dobijene od mađarskih vlasti za atomsku energiju.

"Nivo joda-131 koji je bio zabeležen u Evropi je izuzetno mali i nema opasnosti po zdravlje ljudi", navodi se u saopštenju IAEA.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.