Puhovski: Mihailović neće uticati na odnose sa Hrvatskom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2012, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puhovski: Mihailović neće uticati na odnose sa Hrvatskom

BANJALUKA/ZAGREB -

Politički analitičar Žarko Puhovski izjavio je da reahabilitacija Dragoslava Draže Mihailovića ne može uticati na odnose Hrvatske i Srbije, kako su ovih dana pisali pojedini mediji.

"Odnosi s Briselom i ulazak u šengenski prostor imaće mnogo više negativnih posledica na odnose dveju država, nego priče o rehabilitaciji Mihailovića, rekao je Puhovski.

On je izjavio Tanjugu da je hrvatska vlada u proteklih sto dana na planu poboljšanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odnosa sa susednim državam učinila više nego što se moglo očekivati s obzirom na to da je, kako je rekao, ona više koncentrisana na Brisel i ulazak Hrvatske u EU.

Puhovski je ranije ocenio logičnim zahtev hrvatskih stranaka za formiranje trećeg entiteta u BiH, iako mu se, kako kaže, ne dopadaju orijentacije koje stoje iza tog zahteva.

"Za BiH bi, i to će doći, ali ne uskoro, bilo mnogo logičnije i zdravije da bude podeljena u jedan broj kantona - pet, 10, 15 i da ima dva doma parlamenta, jedan kao dom naroda, a drugi kao građana i da se odrede ingerencije među njima", rekao je Puhovski za banjalučki "Glas Srpske".

Puhovski je izbor kandidata SDP-a BiH Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH ocenio kao manipulaciju Dejtonskim sporazumom.

"Imamo taj čudan model po kome su etničke pripadnosti preuzete kao političke. Zato je jaka ovakva manipulacija. Izlaz je u tome, a što nije dobro po mom mišljenju, da se svi prijavljuju po etničkoj pripadnosti i tako glasaju".

Međutim, dogodilo se da je Komšić, kao kandidat za člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, dobio apsolutno najviše glasova, više od onih koji su birani na bošnjačkim listama. A, to, s obzirom na poznavanje činjenice o broju Hrvata u BiH, realno nije moguće", rekao je Puhovski.

Na pitanje kako ocenjuje poruke SAD političarima u BiH da sve zavisi od domaćeg dijaloga, Puhovski je odgovorio da je to je nešto što je logično sa stanovišta SAD.

"Njima je važno da se neka područja skinu sa popisa spornih i da o njima više ne moraju brinuti. Važno im je da u BiH bude mir, to ih zanima. Oni će prihvatiti sve što se političari u BiH dogovore", smatra Puhovski.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.