Prvi put dostupno javnosti: Vatikan podneo izveštaj

Izvor: B92, 24.Jul.2021, 18:58

Prvi put dostupno javnosti: Vatikan podneo izveštaj

Vatikan -- Vatikan je prvi put javnosti pružio uvid u financijsko stanje svojih nekretnina kojih poseduje više od 5000, u želji da njegovo poslovanje bude transparentnije.

U subotu je objavljen financijski pregled Svete Stolice za 2020. godinu, a objavljen je i proračun Uprave za imovinu Apostolske Stolice (APSA).

APSA upravlja nekretninama i ulaganjima, isplaćuje plate, zadužena je za javnu nabavu i ljudske resurse. Svaki od dokumenata upotpunjen je obimnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dodacima: grafikonima, kartama, intervjuima, što ukupno čini više od 50 stranica financijskog materijala. Na 30 stranica proračun APSA-e pokazuje da Vatikan poseduje 4051 nekretninu u Italiji i oko 1120 u inostranstvu, uključivo veleposlanstva u svetu. Samo 14 posto od svojih nekretnina u Italiji Vatikan iznajmljuje po tržišnoj ceni, a ostale su u najmu po sniženim tarifama i to često zaposlenima u crkvi. Nekih 40 posto nekretnina u najmu su ustanovama kao što su škole, samostani i bolnice. Dokumentacija pokazuje da je APSA investirala u nekretnine u otmenim četvrtima Londona, Ženeve, Lausannea i Pariza.

Zgrada u Londonu u okrugu Saut Kensington donela je Vatikanu goleme gubitke otkako je kupljena 2014. U utorak počinje suđenje za deset osoba povezanih s tom akvizicijom, a među njima je istaknuti kardinal. Tereti ih se za financijske malverzacije, pranje novca, utaju i iznuđivanje i zlopotrebu dužnosti. Otac Huan Antonio Gerero, pročelnik Sekretarijata za gospodarstvo, rekao je za portal Vatikan Njus da će sporna zgrada u Londonu uskoro biti prodata. Suđenje će biti "prekretnica" u vatikanskoj verodostojnosti u upravljanju finansijama, rekao je Gerero i naglasio da se nešto slično više neće moći dogoditi jer su preduzete mere koje će takve prevare sprečiti. Prošle godine je papa Franjo upravljanje finansijama oduzeo Državnom sekretarijatu i preneo u nadležnost APSA-e. Zasebni finansijski izveštaj koji je Vatikan objavio u subotu pokazuje deficit od 64,8 miliona evra za 2020., što je pad u odnosu na 79,2 miliona deficita u 2019. godini. Proračun Svete Stolice obuhvata središnju upravu Rimokatoličke crkve, Kuriju, koja nadzire upravljanje nad RKT u svetu, i njena diplomatska predstavništva i kancelarije za odnose s javnošću. Grad Vatikan, uključivo Vatikanski muzej i Vatikanska banka, imaju zaseban proračun. Da bi potkrpio deficit iz 2020., Vatikan je nekih 50 miliona preuzeo sa Milodara "Petrov novčić". Milodar "Petrov novčić" predstavlja znak verničke solidarnosti s Papom da bi mogao obavljati redovne poslove, ali i kako bi u trenucima posebnih potreba, kao što su rat ili prirodne nepogode, mogao pomoći mesnim Crkvama. Pandemija kovida 19 uveliko je uticala na pad vatikanskih prihoda u 2020. Na primer, Baziliku sv. Petra i Vatikanski muzeji, koje je u 2019. posetilo oko 6 miliona ljudi, bili su zatvoreni ili vrlo malo otvoreni tokom 2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vatikan objavio finansijski izvještaj

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jul.2021

Vatikan je prvi put javnosti pružio uvid u finansijsko stanje svojih nekretnina kojih posjeduje više od 5000, u želji da njegovo poslovanje bude transparentnije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.