Prva nagrada Stefanu Ivančiću na Festivalu nezavisnog filma u Barseloni

Izvor: Blic, 25.Nov.2013, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva nagrada Stefanu Ivančiću na Festivalu nezavisnog filma u Barseloni

Simbolični povratak Stefana Ivančića (28) u Barselonu nije mogao biti lepši: mladi beogradski reditelj osvojio je prvu nagradu na 20. festivalu nezavisnog filma u kategoriji kratkog metra. U konkurenciji 17 ostvarenja njegov film "Prolećna sunca" osvojio je prvu nagradu i stručnog žirija i publike.

U obrazloženju odluke žirija kaže se da je nagrada Ivančiću dodeljena iz mnogo razloga: "Zbog celokupnog filmskog postupka, načina na koji koristi svetlo, načina na koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prilazi glumcima i zbog poetsko-političkog pogleda na jednu već zaboravljenu zemlju i njene građane, rasute po raznim stranama, koje okuplja ova lična prolećna priča."

Stefan Ivančić je odrastao u Barseloni u koju je sa roditeljima došao sa 6 godina, ali se posle kompletnog školovanja u ovom gradu pre 5 godina vratio u Beograd da bi studirao filmsku režiju. Diplomirao je u klasi profesora Srdana Golubovića a sada je na master-studijama.

Film "Prolećna sunca" radio je na trećoj godini studija. Reč je o nekoj vrsti autobiografije kroz razgovore i razmišljanja četiri mladića kojima je Beograd rodni grad. Život ih odvodi iz njega,ali i vraća.

Nagrada u Barseloni je prva međunarodna, ali je na beogradskom festivalu kratkog metra ove godine dobio tri nagrade.

Scena iz nagrađenog filma Stefana Ivančića "Prolećna sunca"

U Srbiji je nominovan za nagradu "Kristalna prizma" koju dodeljuje Akademija filmskih umetnosti i nauke. Prikazan je na mnogim festivalima u svetu: Lima, Belo Horizonte, Marsej, Kijev, Sevilja, Bilbao, San Sebastijan, Barselona...Uskoro će u Torinu i Meksiko.

Stefan Ivančić za iduću godine najavljuje novi kratki film koji ima radni naziv "Bez meseca", ali u izjavi za "Blic" kaže da kratki metar neće biti njegovo trajno opredeljenje.

-Voleo bih da jednog dana snimim i dugometražni igrani ili igrano-dokumentarni film, ali u ovoj fazi mog rada mnogo je lakše snimati kratkometražne filmove jer se oni rade sa mnogo manje sredstava. Svestgan sam da je to put koji moram proći - dodaje Ivančić.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.