Prva crna italijanska ministarka: Imigracija je bogatstvo

Izvor: Blic, 03.Maj.2013, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva crna italijanska ministarka: Imigracija je bogatstvo

Prva crna italijanska ministarka, ministar za integracije Čečile Kašetu Kjenge (48), izjavila je danas da Italijani nisu rasisti već ne poznaju druge kulture i bogatstvo koje može doneti imigracija.

Kjenge, inače očni hirurg, rođena u Kongu, danas je održala konferenciju za novinare da bi se predstavila Italijanima kako bi je upoznali.

- Ja nisam "obojena". Ja sam crna. Važno je to reći, a ja to ističem sa ponosom. Pripadam dvema različitim kulturama i dvema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << različitim zemljama, a obe su deo mene, pa ne mogu reći da sam u potpunosti Italijan ili Kongoanac - kazala je Kjenge.

Njeno imenovanje prošle nedelje ocenjeno je kao veliki korak za Italiju, koja se do nedavno borila sa talasima imigranata i njihove integracije u dosta homogeno italijansko društvo.

Međutim, postavljanje Kjenge na funkciju ministra za integracije izazvalo je rasističke komentare ksenofobičnih političara i članova neo-fašističkih internet grupa, toliko ružne da je italijanska vlada ovlastila svoju kancelariju za borbu protiv diskriminacije da istraži te slučajeve. Članovi tih grupa nazvali su je "majmunom iz Konga" i drugo.

Jedan član Evropskog parlamenta iz Lige za sever, inače anti-imigrantske italijanske stranke, čak je rekao da je Kjenge članica "bunga bunga vlade".

Kjenge se zahvalila onima koji su je odbranili i podsetila da Italija ima dugu tradiciju zemlje u koju su stranci uvek bili dobro došli i da se ta tradicija mora obnoviti i primeniti u svakodnevnom životu.

- Italija zapravo nije rasistička zemlja, problem je u tome što Italijani ne poznaju druge - kazala je ona.

- Moramo srušiti te zidove jer dok ne upoznaš onog drugog, skepticizam raste kao i diskriminacija. Ono što se danas naziva rasizmom ima svoje korene u nepoznavanju drugih kultura, jer je imigracija zapravo bogatstvo, a raznovrsnost kultura predstavlja resurs - zaključila je Kjenge.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Italijani nisu rasisti, samo ne znaju neke stvari"

Izvor: Vesti-online.com, 04.Maj.2013, 05:02

Nova italijanska ministarka za integracije Sesil Kuenž, poreklom iz Konga, izjavila je da Italijani nisu rasisti, ali da ima nekih koji ne poznaju druge kulture i ne razumeju kakva bogatstva jednoj zemlji mogu da donesu imigranti. ..U Italiji živi 7.5 odsto stranaca koji su dobili ministarku poreklom...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.