Protest sindikata: Veće plate za ostanak i opstanak

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Maj.2019, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest sindikata: Veće plate za ostanak i opstanak

Prvomajski sindikalni protest završen je danas polaganjem cveća na spomenik Dimitriju Tucoviću na Trgu Slavija u Beogradu i čitanjem prvomajskog proglasa.

Uz zvuke Internacionale poručeno je da duh radničke borbe postoji i da se ne predaje.

U proglasu je istaknuto da sindikalci traže da država poštuje radnika, da prepozna one vrednosti i prava za koje se više od veka bori sindikat i koje omogućuju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << napredak uslova rada svih zaposlenih.

U proglasu je navedeno i da treba da se "slavi radništvo" i da se "sindikat pita".

Do spomenika je 2.000 sindikalaca stiglo noseći transparent sa porukom "Veće plate za opstanak i ostanak".

Kako je na početku skupa istaknuto osnovna poruka današnje proslave 1. maja je da se "poboljšaju uslovi rada da mladi ne bi odlazili u inostranstvo".

Jedna od poruka na transparentima glasila je da "Plate ustanu, a mladi ostanu".

Sindikalci su u šetnji nosili i velike transparente "Danas gladni, sutra žedni", "Solidarnost je naša snaga", "Veće zarade, vratimo dostojanstvo radu", "Povećajmo zarade, zadržimo mlade".

Pre šetnje sindikalcima su se obratili njihovi lideri koji su zatražili novi Zakon o radu i naglasili da današnja minimalna zarada nije dovoljna za opstanak.

Protest kod Doma Sindikata na Trgu Nikole Pašića počeo uz zvuke radničke pesme Internacionale, a učesnici nose brojne sindikalne zastave i parole.

Skup je organizovan pod parolom "Veće plate za ostanak i opstanak", jer kako je napomenuto, uz ovakve uslove rada sve više mladih ali i drugih radnika otići će u inostranstvo.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da su sindikalci danas u prilici da se opet bore "za tri osmice", odnosno za osmočasovno radno vreme i isto toliko odmora i kulturnog obrazovanja.

"Radniku u Srbiji perfidno se produžava radni dan, a smanjuju prava. Minimalna zarada nije dovoljna za opstanak", napomenuo je Orbović.

Predsednik Udruženih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković rekao je da sindikalci treba da oroče svoje zahteve i da se mora doneti novi Zakon o radu.

"Nemam više živaca da sedim na socijalnom ekonomskom savetu bez rezultata", rekao je Stojiljković i ocenio da sadašnji sistem više radi za "tajkune, a manje za građane".

On je rekao da sindikalce interesuju i minihidrocentrale, kao i to što neko svojim "dečačkim snovima o gondolama i jarbolima narušava grad i izgled grada".

"Dokle će da nam gužvaju karakter i da nas ponižavaju", rekao je on govoreći o uslovima rada.

Predsednica Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Srbije Ružica Grabovac pozvala je građane da se pridruže u zahtevima, jer kako je rekla "ako odu mladi koliko će ljudi ostati da radi".

"Borićemo se za ono sto nam pripada po ustavu i zakonu", naglasila je Grabovac.

Poverenik sindikata Nezavisnost Radio televizije Vojvodine (RTV) Darko Šper rekao je da u medijima "nikada nije bila gora" situacija i da novinari traže samo "dostojanstvene uslove za rad".

"Možemo se izboriti samo ako se sindikalno organizujemo. Uzmimo stvari u svoje ruke", rekao je Šper.

Učesnici prvomajskog sindikalnog protesta su potom krenuli iz centra grada do spomenika Dimitriju Tucoviću na Trgu Slavija.

Koloni se priključila i grupa Saveza komunističke omladine Jugoslavije koja nosi transparent "Marksizam - Lenjinizam - Rušimo kapitalizam".

Foto: Beta/Miloš Miškov

Okupljenima je podeljen letak sa porukom vladi da prestane sa promovisanjem Srbi kao zemlje jeftine radne snage, a traži se i da svako novo radno mesto bude ugovoreno, bezbedno i plaćeno.

Protest organizuju Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" neće učestvovati u Prvomajskom protestu, a na protestu neće biti ni predstavnika Vojnog sindikata Srbije koji su naveli to nije protest radnika, već "performans prodatih i ucenjih sindikalista i njihovih sponzora".

Foto: Beta/Miloš Miškov

Međunarodni praznik rada Prvi maj obeležava se danas širom sveta i u Srbiji, u znak sećanja na događaje iz 1886. godine kada su desetine hiljada radnika u Čikagu stupile u štrajk, zahtevajući osmočasovno radno vreme.

Generalni štrajk u Čikagu počeo je 1. maja, dva dana kasnije došlo je do sukoba, a 4. maja su organizovane masovne radničke demonstracije na trgu Hejmarket. Zbog aktiviranja bombe koja je usmrtila sedam policajaca i najmanje četiri radnika i ranila desetine, sedam sindikalnih aktivista osuđeno je na smrt.

U znak sećanja na tu borbu za prava radnika, Kongres Druge internacionale pozvao je 1889. godine na održavanje demonstracija i štrajkova 1. maja svake godine, a skupove uglavnom organizuju sindikati i levičarski pokreti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.