Pronađen fosil morske škorpije veće od čoveka

Izvor: Blic, 21.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen fosil morske škorpije veće od čoveka

Evropski istraživači pronašli su fosilizovana klešta morske škorpije dužine dva i po metra, koja je živela pre 390 miliona godina. Fosil je otkriven u kamenolomu na jugozapadu Nemačke, a naučnici veruju da je stvorenje živelo u rekama ili močvarama, prenosi Bi-Bi-Si.

Veličina ove škorpije sugeriše da su pauci, insekti i slična stvorenja iz daleke prošlosti bili mnogo veći nego što se do sada smatralo.

Sama klešta dugačka su 46 centimetara, što znači >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da bi njihov vlasnik bio veći od prosečnog čoveka. Ovo stvorenje je za više od 50 centimetara duže od prethodno najveće pronađene morske škorpije.

Veruje se da su ove škorpije, čije je naučno ime euripteridi, izumrli morski preci današnjih kopnenih škorpija, a možda i svih arahnida, u koje spadaju i pauci.

Fosil je pronašao Markus Pošman, naučnik sa britanskog Univerziteta u Bristolu, a studiju je izradio u saradnji sa kolegom doktorom Sajmonom Bredijem.

Gigantske škorpije živele su u vreme kada je nivo kiseonika u Zemljinoj atmosferi bio mnogo veći nego danas. Naučnici veruju da je to omogućilo razvoj veoma krupnih stonoga, bubašvaba i vilinskih konjica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.