Prištinski zvaničnici pozdravljaju usvajanje zakona

Izvor: RTS, 14.Dec.2018, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prištinski zvaničnici pozdravljaju usvajanje zakona

Lideri kosovskih Albanaca pozdravili su odluku parlamenta koji je, bez prisustva poslanika Srpske liste, jednoglasno usvojio sva tri zakona o transformaciji KBS u tzv. vojsku Kosova.
Zaključujući sednicu, predsednik parlamenta Kadri Veselji je poručio da je ovo istorijski datum za Kosovo. "Čestitam svim vojnicima", rekao je Veselji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj rekao je novinarima, nakon usvajanja zakona, da će pripadnici takozvane kosovske vojske biti raspoređeni po celom Kosovu, na jugu i severu.
Uz čestitku građanima, rekao je da nema razloga za zabrinutost. Haradinaj je u izjavi novinarima na srpskom jeziku rekao da kosovska vojska neće biti upotrebljena, kako je naveo, protiv svog naroda.
"To je vojska svih građana, mi ćemo uvek biti za mir. Vojska neće biti okrenuta protiv svojih građana, jer i na jugu kao i na severu oni su kao kod svoje kuće. Vojska Kosova nikada neće biti upotrebljena protiv njih", tvrdi Haradinaj, preneo je Ekspres onlajn.
Haradinaj je prethodno na svom Fejsbuk profilu napisao: "Stara vojska, vojska".
Ramuš Haradinaj je u intervjuu nemačkoj agenciji DPA, koji prenosi Dojče vele, na upozorenje ministara spoljnih poslova NATO-a da nije pravi trenutak da se od jedinica za zaštitu od katastrofa KBS-a pravi armija, odgovorio da Kosovo nije biralo trenutak.
"Proces transformacije KSB-a je počeo pre deset godina, inače uz aktivnu asistenciju i pomoć naših NATO partnera, među kojima je i Nemačka. Sada smo stigli do tačke gde je ovo logičan korak", objasnio je Haradinaj.
Dodao je da će formiranje vojske trajati, kako je predviđeno, deset godina, i da će tek tada brojati 5.000 ljudi, a da trenutno ima 3.000. 
Takođe, najavljuje da će vojska ostati pri lakom naoružanju.
Tači: Konačno zatvoren proces izgradnje države Kosovo 
Kosovski predsednik Hašim Tači je na Fejsbuku poručio da je posle dve decenije napornog rada, konačno zatvoren proces "izgradnje države Kosovo".
"Kao društvo i država, pokazali smo se hrabrim, odgovornim i znamo da treba da ostanemo ujedinjeni u odbrani interesa našeg naroda i naše države. Stvaranje Vojske Kosova i Ministarstva odbrane je najbolji poklon za ovogodišnji kraj godine", naveo je Tači na Fejsbuku.
Ministar kosovskih bezbedosnih snaga Rustem Beriša je zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-u.
Kako kaže, formiranje tzv. vojske zasluga je svih, uključujući i bivše ministre i članove Kosovskog zaštitnog korpusa, preneo je Ljajmi.
Beriša je rekao da će ostati na čelu ministarstva odbrane.
Kosovski parlament je danas, bez prisustva poslanika Srpske liste, jednoglasno usvojio sva tri zakona o transformaciji KBS u tzv. vojsku Kosova. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojska ponosa, pa tek onda sve ostalo

Izvor: Deutsche Welle, 14.Dec.2018

Bez prisustva poslanika Srpske liste, parlament u Prištini je odlučio: Kosovske snage bezbednosti transformišu se u Vojsku Kosova. O kakvoj se vojsci radi, ima li u njoj mesta za Srbe i šta se dalje može očekivati?..„Sigurno će to biti mala vojska, zbog malog budžeta koji će imati buduće...

Nastavak na Deutsche Welle...

Vlada: Potez PR zabrinjava, SRB opredeljena za mir

Izvor: B92, 14.Dec.2018

Beograd -- Vlada Srbije najoštrije je osudila odluku Prištine koja vodi ka transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. vojsku Kosova...Ocenila je da je ovo do sada najveća pretnja Prištine regionalnom miru..."Ova odluka Prištine izaziva veliku zabrinutost i predstavlja grubo kršenje principa...

Nastavak na B92...

ZLOČINAC UMIŠLJA DA JE DRŽAVNIK - Haradinaj: Sa srpskom vojskom zajedno u Partnerstvu za mir

Izvor: RTV Pink, 15.Dec.2018, 00:15

Predsednik vlade privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj objavio je, putem saopštenja njegovog kabineta, da je "danas, u prisustvu 107 poslanika, kosovski parlament dodelio mandat kosovskoj vojsci".

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.