Izvor: Nezavisne Novine, 02.Apr.2018, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prištinski mediji: Da li je Erdoan platio Tačiju za deportaciju Turaka?

PRIŠTINA - Umiješanost predsjednika privremenih kosovskih institucija, Hašima Tačija, u hapšenju i deportaciji šest turskih državljana, pripadnika pokreta FETO, Fetulaha Gulena, na KiM objelodanio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan, piše prištinski portal GazetaExpres i dodaje da sada ostaje samo da se vidi da li je on to uradio iz lojalnosti prema šefu turske države ili je "dobio ponudu koja se ne odbija".

Mogućnost da je Erdoan platio za >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << hapšenje i deportaciju šestorice Gulenista na Kosovu otvorio je analitičar Naim Rašiti na svom Facebook profilu u petak.

"Neko je bio korumpiran u ovoj priči sa Turcima", napisao je Rašiti.

Portal, naime, podsjeća da je Erdoan, komentarišući hapšenje i deportaciju Gulenista sa Kosova, rekao je da će vjerski vođa pokreta Gulen, biti isporučen iz SAD u Tursku na način na koji su izručena i šestorica turskih državljana sa Kosova.

Erdoan je, piše Express, pokušao prošle godine da sa zvaničnicima Bijele kuće napravi "dil" da mu isporuče Gulena za 15 miliona dolara, ali je taj plan propao.

Pitanje je sada da li je Erdoan platio Tačiju i kosovskoj obavještajnoj službi da uhase Guleniste na Kosovu, pita portal GazetaExpress.

"Lako će se znati šta se desilo sa otmicom šest Turaka. Pored toga što je veliki skandal u koji je uključen određen broj učesnika koji su pomogli u ovoj akciji, državi će biti pooštrena liberalizaciju viznog režima...", naveo je Rašiti i dodao:

"Zemlje EU i Evropski parlament uskoro će imati neke poruke za nas ... ".

Priština je prva na Balkanu koja je isporučila Guleniste Erdoanu.

Tvrdi se i da je ambasador Turske u Prištini, Kivilcim Kilič, bio uključen u operaciju na Kosovu, te da je "šestorka" odmah po hapšenju privedena u Ambasadu Turske sa vezanim rukama, gdje su i fotografisani.

Ministarstvo inostranih poslova Turske juče je reagovalo na ove izvještaje, istakavši da su te tvrdnje neosnovane i zatražilo od kosovskih vlasti da brane tursku ambasadu u skladu s međunarodnim normama.

Express piše i da je slučaj protjerivanja Gulenista izazvao zemljotres u odnosima Ankare i Prištine, te da je Erdoan zbog smjene kosovskog ministra policije i šefa tajne službe žestoko kritikovao premijera Ramuša Haradinaja, za koga je rekao da mu je karijera završena i pozao građane da protestuju protiv njega.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Tači na udaru zbog otmice šest gulenista na Kosovu za račun Erdogana

Izvor: Blic, 02.Apr.2018

Umešanost predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija u hapšenju i deportaciji šest turskih državljana, pripadnika pokreta FATO Fetulaha Gulena na KiM, obelodanio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, piše prištinski portal "GazetaExpres", koji dodaje da ostaje "samo da...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.