Premijer:Ojačavamo ratno vazduhoplovstvo i protivazdušnu odbranu

Izvor: Studio B, 06.Apr.2016, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer:Ojačavamo ratno vazduhoplovstvo i protivazdušnu odbranu

Premijer Aleksandar Vučić prisustvovao je na vojnom aerodromu Batajnica otvaranju novog hangara za potrebe RV i PVO i promociji novog modernog naoružanja, proizvedenog u Srbiji.

Premijer je najavio da će Srbija nastaviti da se takmiči sa neuporedivo razvijenijim zemljama kako bi mogla da zaštiti svoju teritoriju.

Vučić je rekao da je u toku prijem dva ruska helikoptera MI 17, koji će stići u Srbiju početkom juna.

"Odvraćanje bilo koga od potencijalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << napada na našu zemlju je cilj Vojske Srbije i zadatak koji moramo da obavljamo u svakom trenutku", rekao je Vučić.

Dodao je da je na batajničkom aerodromu nalazi 12 od ukupno 14 "lasta" koje će u roku od nekoliko meseci biti u punoj upotrebi za osnovnu obuku pilota.

Vučić je rekao da je Srbija mnogo radila na raketnim sistemima, na vođenim raketama, imajući u vidu činjenicu da pratimo šta se u regionu zbiva i kako se neke zemlje naoružvajaju.

"Polako, ali sigurno ojačavamo ratno vazduhoplovstvo i protivazdušnu odbranu", rekao je predsednik vlade.

Premijer je ukazao na modernizaciju opreme, i istakao da se radi o naoružanju koje je proizvod „našeg znanja i pameti".

"Ponosan sam na našu vojsku, videli ste najmodernije puške, a sami ćemo proizvoditi u „Partizanu" novu generaciju municije"; objasnio je on.

"Ovo je primer našeg znanja, koliko imamo dobrih inženjera i koliko Srbija može da uradi sa manje novca nego što bi to uradile druge zemlje", naglasio je Vučić.

On je najavio da će, u skladu sa mogućnostima u budžetu, biti unapređen deo lovačke avijacije, kako bi imali punu zaštitu našeg neba u svakom trenutku.

Prema njegovim rečima, sasvim je sigurno da će se lovačka avijacija pojačati.

Vučić je negirao da su "istekli resursi", dodavši da je Srbija obnovila neke resurse i da sada može „dalje" da vidi, te da ima pasivizaciju koja onemogućava neprijatelje da vide gde i kako je postavljen naš radar.

"Nažalost, nismo imali ni znanja, ni toliko pameti koliko danas imamo da sačuvamo određene živote", konstatovao je on.

Novinarima je preneo da postoji još mnogo stvari na vojnom planu, koje su vazne u odbrani, ali trenutno ne mogu da se pokažu.

Novi hangar izgrađen je na mestu hangara koji je porušen za vreme bombardovanja 1999. godine, a namenjen je za smeštaj lake avijacije, odnosno održavanje aviona tipa "Lasta" i helikoptera tipa MI-17 i "Gazela".

Posle obilaska hangara premijeru je prikazano novo naoružanje, proizvedeno u našoj zemlji.

Ispred hangara bili su postavljeni "Lasta", izviđački sistem MIP-11, modernizovani lanser raketa "Oganj", zatim bezposadno kopneno vozilo sa daljinski upravljanom borbenom stanicom "Milica", kao i letilice tipa MIG 21, AN 26, tegljač G 4 i MIG 29.

U pratnji premijera bili su ministar odbrane Zoran Đorđević i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić.

 

Kad potpiššemo ugovor za Železaru mogu na odmor

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje podršku Brisela privatizaciji Železare Smederevo. Vučić je novinarima rekao da se sve vreme radi sa EU u vezi smederevske čeličane, da Brisel ne daje odobrenje unapred, te da je najveći posao vezan za tu kompaniju već završen, prihvatanjem dobre ponude. Premijer je objasnio da EU traži da država ne subvencioniše železare, jer imaju probleme sa zapadnim čeličanama, a neke zemlje su već prekršile taj zahtev, pa je tako jedna mediteranska zemlja dala oko 670 miliona subvencija za svoje čeličane. „Mi to ne radimo i nadam se da ćemo imati podršku iz Brisela. Ako sve bude u redu, onda je sve za Sbriju neuporedivo lakše i sve drugačije. Naš rast BDP-a odmah bi bio dramatično podignut, mogo više od očekivanih 1,75 odsto koje smo računali za ovu godinu", kazao je Vučić novinarima u Batajnici.

On je naveo da bi iduće godine mogli očekivati rast od 3 do 4 odsto, što znači ubrzano približavanje standardu života u zemljama EU. Premijer je dodao da je Srbiji potreban rast od 3 do 4 odsto da može brže da se približava standardu EU. Prema njegovim rečima, radi se o ogromnoj investiciji u Smederevu, koja, ako prođe, treba da bude u visini od 980 miliona dolara, 60 odsto u prvoj godini i 40 u drugoj. „Ponuda koju prihvatamo je dobra i nadam se da neće biti nepredviđenih stvari. To je za nas san snova i zato sam ja veoma radostan i pomalo ushićen. I dalje čekam dok ne stavimo potpis, a kada budemo potpisali mogu da idem na odmor", zaključio je premijer. 

 

Dug manji zbog kursnih razlika, ali i dobrih rezultata

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je javni dug u prva tri meseca smanjen za 331 milion evra, većim delom zbog kursnih razlika, ali je za 26 miliona evra manji zbog dobrog rada vlade. "Delom, smanjivanje javnog duga ima veze i sa našim radom, a to je za 26 miliona evra. To je prvi put da se dešava, a i uspeli smo da napravimo fiskalni deficit od samo 8,9 miliona evra u istom periodu", rekao je Vučić novinarima.

Premijer je podsetio da i kada je javni dug rastao nije mogao da objasni nekima da se država ne zadužuje, već da je dolar ojačao u odnosu na evro, a sada se događa obrnuto, dolar slabi u odnosu na evropsku valutu, što smanjuje javni dug Srbije.

Govoreći o deficitu u prvom kvartalu, on je podsetio da je on smanjen sa 62 milijarde na 8,9 millijardi dinara. "To je odlična vest. A posebno sam zadovoljan što je Fiskalni savet prvi put rekao da je rast budžetskih prihoda održiv i naplata PDV-a i akciza i sve drugo. To je nešto što je odlična vest za Srbiju", rekao je Vučić. On je naveo da je to važno upravo da bismo se borili protiv gladi i siromaštva "do kojeg su nas doveli ovi stručnjaci koje mnogi u Srbiji podržavaju".

 

Nadležni će sve proveriti, niko ne može da utaji porez

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će nadležni organi proveriti svaki slučaj koji ima veze sa Srbijom u aferi "Panama pejpers", kako bi se videlo da li je država na bilo koji način oštećena. "Nije sve tako jasno i jednostavno, ali smo vrlo zaintesovani da Uprava prihoda i poreska policija sve provere", rekao je Vučić novinarima na aerodromu u Batajnici, upitan da li će nadležne službe proveriti srpska imena koja su se pojavila. Vučić je rekao da se nikome ne sme dozvoliti utaja poreza. "Da li je to slučaj ili nije, to nadležni organi treba da utvrde", rekao je Vučić.

 

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.