Siguran put iz krize

Izvor: RTS, 09.Mar.2010, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siguran put iz krize

Srbija će sigurno ove godine izaći iz krize, rekao za RTS premijer Mirko Cvetković i ocenio da je rast privrede od dva odsto, koji planira Vlada Srbije, nedovoljan da bi građani dovoljno osetili da smo krenuli putem rasta.

Od početka godine zabeležen je rast industijske proizvodnje, rast izvoza, ali prilivi u budžet su niži od planiranih i nastavljen je pad potrošnje i pad uvoza, rekao je premijer Mirko Cvetković, otvarajući tradicionalni "Kopaonik biznis-forum 2010".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da će Srbija sigurno ove godine izaći iz ekonomske krize i da je optimista kada je reč o odmrzavanju plata i penzija.

"Pitanje odmrzavanja plata i penzija je vezano za naše finansijske mogućnosti i ako ostvarimo veći rast odmrznuće se primanja. Optimista sam i očekujem da će se to dogoditi ove godine", rekao je Cvetković gostujući u Dnevniku 2 RTS-a.

On je naveo da su različiti stavovi pojedinih ministara o tom problemu posledica različitih prognoza.

Premijer je istakao i da će Srbija sigurno ove godine izaći iz ekonomske krize."Može se reći da sam umereni optimista, a u prilog tome idu i prošlogodišnje prognoze koje su bile mnogo nepovoljnije od onog što se stvarno desilo", rekao je Cvetković.

Upitan o kretanju kursa dinara, Cvetković je naveo da kurs treba da bude stabilan, ali ne i fiksni.

"Privrednici treba o tome da razgovaraju sa guvernerom. Kurs mora stabilizirajuće da deluje na privredna kretanja, a privrednici znaju šta im odgovara", rekao je je premijer.

Prema Cvetkovićevim rečima, državi treba program ekonomske politike uz odgovarajući socijalni program za ljude koji ostanu bez posla.

Premijer je izjavio da ne postoje pouzdani podaci na osnovu kojih bi se moglo reći da je Srbija izašla iz krize, ali da postoje mnogi pokazatelji koji nas navode da sa optimizom očekujemo taj trenutak. 

Cvetković je istakao da na pozitivna kretanja od početka godine ukazuje rast industrijske proizvodnje u januaru od 3,7 odsto, skok izvoza u prva dva meseca od 31 procenat i rast kompozitnog indeksa u januaru od 1,5 odsto, što signalizira rast bruto domaćeg proizvoda.

Premijer je izjavio da je cilj Vlade da u ovoj godini bude ostvaren rast BDP od najmanje dva odsto. Prema njegovim rečima, ni taj planirani rast neće dovesti do "većeg boljitka", ističući da je Srbiji potreban godišnji rast BDP od pet do šest procenata "ako želi da ide napred".

"Srbija je u 2009. godini imala pad bruto domaćeg proizvoda manji od tri odsto, iako su prve prognoze pokazivale da će pad BDP biti čak 4,5 odsto", kaže Cvetković. 

Izlaganjem na temu Makroekonomska stabilnost i prioriteti reformi premijer je rekao da je Srbija zabeležila pad BDP od 2,7 do 2,9 odsto u 2009. godini.

Ključni izazovi u 2010. godini su zaustavljanje pada zaposlenosti, povećanje domaće tražnje i makroekomnomska stabilnost, sa fokusom na inflaciju i kurs dinara.

Krediti za podizanje kupovne moći

Ministar Mlađan Dinkić najavio je da Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa Narodnom bankom Srbije, priprema model subvencionisanih "keš" kredita u iznosu do 3.000 evra, u dinarskoj protivrednosti, koji bi bili namenjeni uglavnom srednjoj klasi, i to u dinarima, sa rokom otplate na tri godine i godinu dana počeka.

Amabasadori šest zemalja učesnika Biznis foruma saglasili su se da je neophodna ekonomska stabilnost Srbije i završetak reformi, pre svega pravnog sistema, kako bi investicije došle u Srbiju.

Ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik izjavila je da je važno istaći da je članstvo Srbije u EU sredstvo, a ne samo cilj za postizanje prosperiteta i da Srbija može da iskoristi to članstvo kako bi se integrisala u svetsku ekonomiju.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin istakao je da je Srbija jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Rusije i da se pokušava naći ravnoteža u spoljnotrgovinskoj razmeni dve zemlje.

Nemački ambasador Volfram Mas rekao je da se nemački investitori svakodnevno interesuju za dobijanje informacija o uslovima polslovanja u Srbiji i naznačio da su iskustva Nemačke u Srbiji pozitivna.

Ambasador Italije u Beogradu Armando Varikio podsetio je da već postoji stareško partnerstvo između Italije i Srbije i da su politički odnosi veoma važni.

Italijanski diplomata je preporučio Srbiji da se više posveti sektoru MSP, da nastoji da postane centar regiona i radi na integraciji okolnih zemalja.

"Italijanska preduzeća su u Srbiji našle pogodno tlo za poslovanje, o cemu svedoči i obrt od 2,4 milijard evra tih kompanija", istakao je Varikio.

Ministar ekonomije je izjavio da će MMF predložiti da se u septembru odmrznu plate u javnom sektoru. Prema njegovim rečima, formula za povećanje tih plata bila bi "stopa inflacije plus jedna polovina rasta stope bruto domaćeg proizvoda".

"To će državu maksimalno da košta 10 milijardi dinara" u ovoj godini, što je 0,3 odsto BDP, rekao je Dinkić, ali će, istakao je, imati mnogo veći efekat na povećanje domaće potrošnje.

Potpredsednik Vlade je dodao da u ovoj godini moraju da se povećaju i najniže penzije.

Srbiji su potrebne investicije poput "Fijata" u Kragujevcu, rekao je Dinkić, napominjući da su efekti takve jedne investicije dugoročni, navodeći podatak da je učešće izvoza u bruto domaćem proizvodu Srbije 19 odsto, dok je u EU preko 50 odsto.



Poces deevroizacije


Učestvujući u radu foruma, ministarka finansija Dijana Dragutinović izjavila je da je Srbiji potreban novi model rasta i predložila poresku reformu koja se zasniva na većem opterećenju potrošnje i smanjenjenom oporezivanju rada i kapitala.

Ministarka Dragutinović kaže da visoka izloženost deviznom reziku, zbog evroizacije, predstavlja pretnju budućoj ekonomskoj stabilnosti, zbog čega je neophodno da Vlada i NBS i poslovne banke zajednički rade na procesu deevroizacije.

U dužem periodu NBS intenzivno radi na procesu deevroizacije, ali je važno da i država podrži taj proces, smatra guverner Radovan Jelašić.

Ukoliko Srbija nastavi da privredni rast zasniva na prekomernoj domaćoj potrošnji, to je može dovesti do "grčkog scenarija", izjavio je guverner.

Jelašić je istakao da problem Srbije jeste domaća tražnja, ali da rešenje ne može biti povećanje tekuće potrošnje, već rast javnih investicija, za šta je već obezbeđen novac.

Guverner je ukazao da u 2010. godini neće biti značajnog povećanja kredita banaka, dok će konsolidovani deficit budžeta obuhvatiti četiri odsto bruto-društvenog prozivoda, a platno-bilansni deficit između osam i devet odsto BDP.

Na trodnevnom skupu najavljeno je više od 450 učesnika iz zemlje i inostranstva, od kojih će 80 učestvovati u radu okruglih stolova.

Forum se održava u organizaciji Saveza ekonomista Srbije i Udruženja korporativnih direktora Srbije i uz podršku Vlade Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija će ove godine sigurno izaći iz krize

Izvor: S media, 09.Mar.2010

Premijer Mirko Cvetković je večeras izjavio da će Srbija sigurno ove godine izaći iz krize, ali i ocenio da je rast privrede od dva odsto, koji planira Vlada Srbije, nedovoljan da bi gradjani dovoljno osetili da smo krenuli putem rasta. ..Komentarišući suprotne stavove ministara finansija i ekonomije,...

Nastavak na S media...

Srbija izlazi iz krize u 2010. uz rast privrede od 2 odsto

Izvor: Kurir, 10.Mar.2010, 02:42

KOPAONIK, 9. marta (Tanjug) - Srbija će sigurno ove godine izaći iz krize, ali rast privrede od dva odsto, koliko planira Vlada Srbije, nedovoljan je da bi to građani dovoljno osetili i zato bi trebalo podstaći izvoz i privući više stranih investicija, da bi se inflacija držala pod kontrolom i...

Nastavak na Kurir...

MAT: pad mesecne neto zarade; deficit republickog budzeta; rast izvoza od 10,7 odsto

Izvor: Economy.rs, 10.Mar.2010

Statisticki podaci za januar 2010. pokazuju znatna povecanja obima industrijske proizvodnje i izvoza u odnosu na isti mesec prethodne godine, ali to je posledica, pre svega, izuzetno niskih rezultata u proslogodisnjem januaru; jos uvek se ne uspostavlja tendencija tekuceg rasta, navodi se u najnovijem...

Nastavak na Economy.rs...

Cvetković: Srbija ove godine sigurno izlazi iz krize

Izvor: EMportal, 10.Mar.2010

Premijer Mirko Cvetković izjavio da će Srbija ove godine sigurno izaći iz krize, ali i ocenio da je rast privrede od dva odsto, koji planira Vlada Srbije, nedovoljan da bi građani dovoljno osetili da je počeo rast.

Nastavak na EMportal...

Cvetković: Srbija će ove godine sigurno izaći iz krize

Izvor: Glas javnosti, 10.Mar.2010

KOPAONIK - Premijer Mirko Cvetković je izjavio sinoć da će Srbija sigurno ove godine izaći iz krize, ali i ocenio da je rast privrede od dva odsto, koji planira Vlada Srbije, nedovoljan da bi građani dovoljno osetili da smo krenuli putem rasta...Komentarišući suprotne stavove ministara finansija...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.