Izvor: Blic, 09.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škundrić najavio revitalizaciju HE "Đerdap"

Ministar energetike Srbije Petar Škundrić izjavio je da su u toku intenzivni pregovori sa Rusijom oko potpisivanja aneksa ugovora o revitalizaciji HE "Đerdap".



Škundrić je kazao da se intenzivno pregovara kako bi ruska strana pristupila ozbiljnom radu kapitalnom remontu hidroelektrane na Dunavu.

"Reč je o revitalizaciji šest turbina, a do sada je završena 1,5 i ostalo je još 4,5 turbine. Tačnije treba još četiri godine rada da bi se taj posao obavio", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naveo je ministar energetike Srbije.

Prema njegovim rečima, do zastoja u realizaciji Ugovora potpisanog između Elektroprivrede Srbije i ruske kompanije Silovija mašine oko revirtalizacije HE Đerdap došlo je zbog toga što nije ratifikovan međudržavni sporazum o korišćenju klirinškog duga Rusije prema Srbiji.

"To je bilo jedno od prvih pitanja koje sam pokrenuo kada sam došao u ministarstvo. Imamo obećanje potpredsednika mešovitog srpsko-ruskog komiteta i ministra za vanredne situacije Sergeja Šojgua da će oni biti efikasniji i da će biti realni u dogovaranju oko nove cene", kazao je Škundrić.

Sporazum o regulisanju klirinškog duga bivšeg Sovjetskog Saveza Srbiji u iznosu od 288,6 miliona dolara potpisan je 27. aprila 2007. godine u Beogradu i on predviđa namirenje dugova tako što će Rusija finansirati rekonstrukciju HE "Đerdap 1" sa 105,5 miliona dolara i otpisati deo srpskog duga za gas nastalog između 1994. i 2000. godine u iznosu od 188 miliona dolara.

Škundrić je rekao i da Srbija ima još dosta hidropotencijala koji nisu stavljeni u funkciju, navodeći da je jedan od najboljih na Balkanu hidropotencijal reke Drine.

"Nove studije izvodljivosti oko toga su urađene, mi smo sa predstavnicima ministarstva Republike Srpske obavili razgovor oko zajedničkog korišćenje hidropotencijala Drine i prvi projekat bi bio vezan za Buk bijelu", kazao je on.

Prema rečima Škundrića, u tom zajedničkom projektu izgradnje HE na Drini između Srbije i RS, Crna Gora "verovatno neće učestvovati".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pregovori o revitalizaciji HE "Đerdap"

Izvor: RTS, 09.Nov.2008

U toku su intenzivni pregovori sa Rusijom oko potpisivanja aneksa ugovora iz 2003. godine o revitalizaciji Hidroelektrane "Đerdap", kaže ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić. .Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić rekao...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.