Pregled štampe (06. 09. 2009.)

Izvor: RTS, 06.Sep.2009, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregled štampe (06. 09. 2009.)

Novosti: Partneri određuju sastav Vlade, Politika: Čuvanje svog dvorišta gledanjem u tuđe, Blic: Ubistva političara u Srbiji naručio klan iz Crne Gore, piše dnevna štampa

Partneri određuju sastav Vlade

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da će Srbija u oktobru sklopiti ugovor s Mećunarodnim monetarnim fondom, što će joj obezbediti finansijsku stabilnost i povoljan imidž u međunarodnim institucijama.

Cvetković smatra da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbija neće doživeti "vruću" štrajkačku jesen, izliv socijalnog gneva na ulicama i dublje ekonomsko poniranje.

U intervjuu "Večernjim novostima", premijer je istakao da Srbiju u narednom periodu čeka velika reforma javnog sektora, postepeni izlazak iz ekonomske krize i poboljšanje životnog standarda građana.

"U narednih šest nedelja donećemo sveobuhvatni plan za buduću veliku reformu javnog sektora u Srbiji. Taj ogroman posao Srbija mora da završi u narednih nekoliko godina", najavio je Cvetković.

On je rekao da je Srbiji MMF potreban, jer kroz program sa njim dokazuje kredibilitet ekonomske politike koju vodi.

"Sada smo od njih dobili oko 420 miliona evra i taj novac je već raspoloživ. Možemo da ga upotrebimo ne samo za rezerve, već i za budžet", objasnio je premijer.

Upitan zna li se koliko ima viška zaposlenih činovnika u državnom aparatu, Cvetković je odgovorio da još nema te brojke.

"Utvrdićemo to tako što ćemo uporediti naše stanje sa nekom evropskom državom. Osnovni pokazatelj će biti koliko oni imaju činovnika na 1.000 stanovnika, a koliko mi. Ako se ispostavi da imamo viška, svakako će biti rezova. Analiza svakog pojedinačnog radnog mesta je veoma težak posao", rekao je premijer.

On je dodao da pominjano smanjenje javnog sektora za deset odsto zaposlenih figurira kao gruba procena.

"Imamo prve znake oporavka i najgore je iza nas. Sada možemo da kažemo da smo prošli kroz najgori deo krize. Socijalne mere vlade pomoći će najugroženijem sloju zaposlenih, bez obzira na to da li su oni štrajkovali ili ne", dodao je premijer.

Cvetković je ponovio da Srbija ima jasno opredeljenje da nastavi evropske integracije.

"Cilj je odmrzavanje Prelaznog sporazuma (sa EU) i sve što je do nas, učinićemo da se to desi", istakao je on.

Cvetković je rekao da, gledajući na osnovne ciljeve vlade, razmirice oko izmena Zakona o javnom informisanju nisu poljuljale stabilnost.

U medijima se spekulisalo s rekonstrukcijom vlade, ali jasno je da je rekonstrukcija stvar dogovora koalicionih partnera, kazao je premijer.

"Mislim da su i vlada i vladajuća koalicija stabilni i da imaju kapaciteta da izguraju pun mandat. Ne vidim nikakvog razloga da se uopšte otvaraju izbori kao tema, kada nas čeka mnogo važnijih državnih poslova", smatra Cvetković.

Čuvanje svog dvorišta gledanjem u tuđe

„Nigde u Evropi organizovani kriminal i vlast nisu povezani kao na Kosovu i zato je Kosovo pretnja i za Evropu." Ovim rečima se članovima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta obratio italijanski parlamentarac Pino Arlaki, kada se povela rasprava o odbijanju prištinskih vlasti da priznaju potpisivanje regionalnog protokola o policijskoj saradnji između Srbije i Euleksa.

Italijanski parlamentarac u EU je konstatovao da je kosovska mafija trenutno jača od sicilijanske, a kako bi kolege uverio da ne govori napamet Arlaki je objasnio da dolazi s juga Italije, da se dugo bavi mafijom i da je poslednjih godina radio na Balkanu.

Specijalni predstavnik EU Piter Fejt se složio sa ovom konstatacijom, pa je prošle nedelje na sastanku u Briselu, na kome je izražena zabrinutost zbog demoliranja Euleksovih vozila, rekao da bi problem mogao da bude rešen povratkom na dobru saradnju Euleksa i Prištine. Svoje uverenje da će sve strane sporazum prihvatiti na opšte zadovoljstvo, Fejt je potkrepio predlogom da bi dobro bilo da EU pošalje još svojih sudija i tužilaca na Kosovo.

Na poruke iz EU da je potpisivanje protokola između Srbije i Euleksa sasvim u skladu i s kosovskim ustavom, savetnik kosovskog premijera Dukađin Gorani kaže za „Politiku" da „jeste u skaldu sa ustavom, ali samo ukoliko ga potpiše kosovska vlada".

On smatra da je pogrešno optužbe za povezanost vlasti i organizovanog kriminala uzimati kao činjenice i da je povezivanje tih optužbi sa odbijanjem sporazuma o policijskoj saradnji „ne samo nekorektno, nego apsolutno uvredljivo". „To je izvrgavanje činjenica zarad političke ucene i izuzetno je loša taktika koja će samo pogoršati stvari", kaže Gorani.

Stranka opozicionog lidera Badžeta Pacolija, međutim, smatra da je ponašanje vlasti samo predizborni marketing i da vlada mora ozbiljno da se pozabavi pravljenjem strategije protiv organizovanog kriminala i iskoristi Euleks kao posrednika u kontaktu s Beogradom.

Dok svakodnevne konsultacije na temu pronalaženja „kompromisnog rešenja" traju na relaciji Brisel-Priština, shvatali to kao pritisak EU na kosovske vlasti ili ne, samo nekoliko dana posle odbijanja Prištine da prihvati ovaj sporazum, OEBS je na konferenciji za štampu u Prištini iznenada predstavio svoj izveštaj o falsifikovanim prodajama imovine raseljnih Srba. Za više od 70 ovakvih slučajeva ova međunarodna organizacija je predložila i pravne lekove koje lokalno pravosuđe može da primeni u vidu ubrzanih krivičnih i građanskih parnica.

Tako se dolazi na još jedan od ukupno tri sporazuma koje bi Euleks trebalo da potpiše sa Srbijom, a uključuju neometano funkcionisanje policije, pravosuđa i carine.

Ubistva političara u Srbiji naručio klan iz Crne Gore

Grupa koja je nedavno angažovala ljude Darka Eleza da izvrše likvidacije političara u Srbiji zapravo je jedna od najjačih mafijaških organizacija u Crnoj Gori, saznaje „Blic" od izvora iz vrha MUP-a Srbije.

Prema nezvaničnim informacijama, grupa Darka Eleza, vođe grupe sa Pala, bila je pod nadzorom srpske policije od decembra prošle godine i u poslednjih nekoliko meseci uočeni su njihovi bliski kontakti sa jednom od najjačih kriminalnih grupa na Balkanu.

- Aktivnosti Elezovih ljudi, koje su potom usledile, ukazuju na to da je grupa pripremala likvidacije u Beogradu i da je na njihovoj meti trebalo da bude neko od političkih i državnih funkcionera iz srpske vlasti - kaže naš izvor, koji zbog dalje istrage ne može da iznosi detalje.

Sagovornik „Blica" navodi da je poslednjih meseci došlo do krupnih promena u podzemlju na koje su najviše uticale hapšenja vođa kriminalnih grupa i njihovih glavnih izvršilaca, i napominje imena Sretena Jocića, Slobodana Đurovića Kardinala i Željka Milovanovića, koji su u zatvorima u Srbiji i Hrvatskoj zbog ubistva vlasnika hrvatskog nedeljnika „Nacional" Ive Pukanića.

- U isto vreme nekoliko najjačih kriminalaca je izašlo iz zatvora u inostranstvu i na domaćoj sceni nastavilo je s poslom. Sve to je dovelo do preuzimanja poslova, novih obračuna između grupa, ali i do pretnji kriminalaca policijsko-bezbednosnim službama - kaže izvor „Blica".

Eleza i još petoricu članova njegove grupe srpska policija uhapsila je u utorak. Istovremeno u Republici Srpskoj i Federaciji BiH lisice su stavljene još trinaestorici članova ovog mafijaškog klana, među kojima su i trojica policajaca. Grupa se u RS tereti za najteža krivična dela među kojima su nekoliko ubistava ljudi bliskih Đorđu Ždralu, Elezovom kumu s kojim je u sukobu već četiri godine, ali i za pljačke, iznude, postavljanje eksploziva.

U Srbiji je Elez osumnjičen za podstrekivanje na ubistvo, a ostali uhapšeni za trgovinu drogom, pokušaj iznude 600.000 evra, falsifikovanje isprava, nedozvoljeno posedovanje oružja i eksploziva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.