Predsednik SDA Tihić: Niko ne treba da radi naš posao umesto nas

Izvor: Southeast European Times, 01.Jul.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik SDA Tihić: Niko ne treba da radi naš posao umesto nas

Posle istorijske posete Beogradu, lider SDA Sulejman Tihić razgovarao je sa dopisnikom SETimes-a Jusufom Ramadanovićem o problemima i mogućim rešenjima za BiH.

01/07/2010

Jusuf Radmanović za Southeast European Times iz Sarajeva -- 01/07/10

Predsednik parlamenta BiH i lider bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić ističe da su saradnja i realna rešenja ključ za vraćanje Bosne i Hercegovine (BiH) na pravi kolosek, politički i regionalno. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Posle posete Beogradu prošlog meseca, Tihić kaže da će dobri odnosi pomoći da se očuva BiH koja se zalaže za prosperitet i dobrostanje svih svojih građana, bez obzira na etničku i versku pripadnost.

U 2006. godini, politička slika BiH se promenila izborom nacionalista. Sada, četiri meseca pre novih izbora, Tihić kaže da takve greške moraju da se izbegnu; birači bi trebalo da uskrate podršku politici isključivosti i nacionalizma.

SETimes: Nedavno ste završili istorijsku posetu Beogradu, prvu posetu jednog istaknutog bošnjačkog političara od 1992. godine. Šta je bio cilj posete?

Sulejman Tihić: Cilj posete bio je podsticanje odnosa između dve susedne zemlje. Sadašnje predsedništvo BiH, koje je zaduženo za spoljnu politiku, nije obavilo nijednu zvaničnu posetu Beogradu za četiri godine svog mandata. Predsedništvo BiH nije uputilo nijedan poziv predsedniku Srbije Borisu Tadiću da zvanično poseti Sarajevo. To je loše za regionalne odnose i za odnose unutar same BiH.

Čekao sam i nadao se da će oni koji su direktno zaduženi za spoljnu politiku preduzeti neke konkretne korake; nisam želeo ja da radim njihov posao. Međutim, nakon što je postalo jasno da oni neće to učiniti, mi u SDA odlučili smo da dođemo u ovu stranačku i državnu posetu Beogradu i Novom Pazaru.

SETimes: Neki mediji kritikuju Vaše kontakte sa Beogradom, optužujući Vas za "dodvoravanje bivšem agresoru", kao i da ste "agent Beograda u Sarajevu". Takođe ocenjuju da ovo nije poseta na državnom nivou, nego na stranačkom. Možete li da prokomentarišete takve ocene?

Tihić: Oni koji kritikuju politiku dijaloga i dobrosusedskih odnosa svakako nisu blagonakloni. To je pokušaj da se uništi multietnička i multiverska BiH, u koju iskreno verujem i radim na očuvanju prosperiteta i dobrostanja svih njenih građana, bez obzira na etničku i versku pripadnost.

Zato svi oni koji osuđuju takvu politiku ne žele dobro BiH. Oni rade isključivo za svoje lične i/ili partijske interese i pokušavaju da koriste kritike za sticanje jeftinih političkih poena.

SETimes: Kada je u pitanju buduća saradnja sa Srbijom, da li su postignuti bilo kakvi specifični bilateralni sporazumi ili aranžmani sa srpskim kolegama?

Tihić: Razgovori su uglavnom bili fokusirani na saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala. Bilo mi je drago što vidim odlučnost kod Tadića, da se čvrsto i sistematski suprotstavi tom ozbiljnom problemu.

Naravno, mi u SDA takođe smo, na kraju krajeva, rešeni da damo sve od sebe i istrajemo u borbi protiv kriminala, jer verujemo da je on opasniji za BiH nego nacionalizam ili bilo koji drugi problem. Nacionalizam i zaštita takozvanih nacionalnih interesa najčešće su samo zavesa za organizovani kriminal, koji ne poznaje granice.

SETimes: Kako vidite buduće odnose između Bosne i Srbije? Uprkos nekim mišljenjima da je Srbija "bivši agresor", da li verujete da je povoljno za našu zemlju da ima dobre odnose sa svim bivšim jugoslovenskim republikama koje su sada nezavisne države, a posebno zarad našeg puta ka integraciji u NATO i EU?

Tihić: Saradnja i dobri odnosi nemaju alternativu. Nisam osoba koja želi da živi u prošlosti i pokušava da stekne političku i materijalnu korist od toga. Želim da radim za bolju i prosperitetniju budućnost za svoju decu i buduće generacije. A to zahteva rešavanje trenutnih problema.

Dok političari ne počnu da rade svoj posao, umesto što rade posao istoričara, tužilaca, sudija i drugih, ovaj region se neće izvući iz čeljusti prošlosti i krenuti napred ka punopravnom članstvu u EU i NATO-u.

A dobrosusedski odnosi, evroatlantska integarcija, prosperitet i međudržavna saradnja nisu prepreka za žrtve da se sete svojih nevolja.

Birači u BiH doveli su nacionaliste na vlast 2006. godine. [Geti Imidžis]

Ako ne izvučemo pouku i ne uspemo da ispravimo greške iz prošlosti, onda možemo samo da očekujemo da se one ponove. Uveren sam da građani BiH i drugih država u regionu ne žele to. Svi želimo mir, bezbednost i prosperitet, članstvo u EU i NATO-u. Da bi postigli te ciljeve moramo da sarađujemo, razvijamo i unapređujemo dobrosusedske odnose.

SETimes: Politička situacija u Bosni se znatno pogoršala od 2006, kada su se nacionalistički političari vratili na vlast, a još brže tokom prošle godine. Kakve su Vaše prognoze i razmišljanja o budućnosti zemlje?

Tihić: Budućnost zemlje će u velikoj meri biti usmerena rezultatima predstojećih izbora. Uveren sam da će birači uskratiti podršku politici isključivanja i nacionalizma, koja je dobila značajan broj glasova 2006. godine. [Nacionalisti] nisu učinili ništa [što] su obećali -- nisu se odvojili od BiH, nisu ukinuli Republiku Srpsku, nisu napravili treći entitet, nisu ostvarili "stoprocentnu BiH". Siguran sam da niko neće ponovo glasati za takva obećanja.

SETimes: Bosanski Srbi sada otvoreno razmatraju otcepljenje; bosanski Hrvati otvoreno govore o daljim unutrašnjih podelama duž etničkih linija, a Bošnjaci upozoravaju da je moguća obnova nasilja. Takođe, međuetnička politička saradnja među tri najveće etničke grupe u zemlji u velikoj meri je prekinuta, što je dovelo do političkog zastoja i skoro do zaustavljanja reformskog procesa. Molimo Vas da to prokomentarišete.

Tihić: Krivica za sve te navedene probleme pripisuje se neodgovornim [političarima] koji su 2006. uspeli [da] prodaju bombastična obećanja i nacionalističku retoriku. Naglašavanje priče o tim pitanjima pokušaj je da se čak i ova predizborna kampanja okrene u istom smeru, jer je to najlakši put do pobede. Jednom kada birači daju svoje poverenje konstruktivnoj politici dijaloga, situacija u BiH će biti bolja.

SETimes: Međunarodna zajednica je izgubila dobar deo svog uticaja u zemlji, a globalna ekonomska kriza pogoršala je ekonomske i socijalne nedaće BiH. Imate li nekih ideja za poboljšanje celokupne situacije?

Tihić: To je istina. Međunarodna zajednica je izgubila dobar deo svog autoriteta, ali to je ne oslobađa odgovornosti za situaciju u BiH. To je nametnuto Dejtonskim mirovnim sporazumom kao privremenim rešenjem, kako bi se pomoglo da se zaustavi rat, a svi oni koji su učestvovali u njegovoj implementaciji i dalje snose deo odgovornosti za nefunkcionalnu državu. Da bi se situacija popravila, međunarodna zajednica mora da bude odlučnija ili mora da pomogne u prebacivanju nadležnosti sa OHR na lokalne institucije.

SETimes: BiH ima slabu centralnu vladu i podeljena je na dva većinom autonomna entiteta. Međunarodna zajednica je pozvala na jačanje institucija centralne vlade. Kako bi to, po Vašem mišljenju, moglo da se postigne?

Tihić: To se može postići promenama Ustava BiH. Dotle smo stigli dva puta -- jednom 2006. godine kroz Aprilski paket, kao i 2009. Butmirskim paketom. Međutim, neki pojedinci su uništili te napore i [nešto što su mogle da budu] najbolje mogućnosti za BiH.

Razlog je to što je u BiH odrasla nova generacija političara, koja se navikla na međusobno optuživanje i prepiranje, dok posao obavlja međunarodna zajednica.

Ti političari nisu spremni na dijalog i ne žele ga; oni nemaju hrabrosti da preduzimaju korake napred i prave kompromise u korist BiH i svih njenih građana. Zato sada stojimo i čekamo da dođe neko iz Brisela ili Vašingtona i donese nam spremna "idealna" rešenja. Međutim, nema idealnih rešenja u ovoj zemlji, samo realnih rešenja.

To je ono što možemo da postignemo dijalogom i sporazumom i može da bude prihvatljivo za sve, dok nam istovremeno svima donosi korist. Mada međunarodna zajednica snosi odgovornost za situaciju u BiH, smatram da niko ne treba da radi naš posao za nas.

Ovaj proces će se odvijati mnogo brže i lakše ako građani glasaju tako da diskvalifikuju neodgovorne pojedince koji su uništili budućnost BiH i njeno članstvo u NATO-u i EU, zarad sopstvenih interesa.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.