NOPS: Danas bojkot benzinskih pumpi

Izvor: B92, 15.Mar.2012, 05:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOPS: Danas bojkot benzinskih pumpi

Beograd -- Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) pozvala je građane da danas, na Svetski dan potrošača, bojkotuju benzinske stanice.

"Ove godine opredelili smo se da prvi put direktno kaznimo najnesavesnije trgovce i najnesavesnije proizvođače. Opredelili smo se za trgovce naftom i naftnim derivatima, koji su unazad dva meseca pet puta povisili cenu", rekao je predsednik NOPS Goran Papović.

Na pitanje kakav odziv potrošača očekuje, on je rekao da veruje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će poziv NOPS imati "bar upola imati efekta kao u Hrvatskoj i BiH".

Pozivajući građane na bojkot kupovine goriva, NOPS je ukazao da se tako pokazuje odgovornost, solidarnost i što je najvažnije - spremnost da se reaguje, jer je to jedini način na koji građani mogu da deluju. "Ovaj poziv znači istovremeno i ispit zrelosti za sve nas, kako bismo razumeli suštinu sopstvene snage kroz organizovano delovanje. Jasna poruka koju ćemo poslati imaće trajne posledice po sve koji kreiraju tržišnu ekonomiju ove zemlje", naveo je NOPS.

Papović je istakao da su poskupljenja goriva bila neopravdana, jer su trgovci naftu nabavili mnogo ranije, dodajući da njihovo ponašanje prećutno podržava i vlada, jer se budžet najaviše puni od akciza i poreza na promet nafte.

To je, kako je ocenio, pogrešno razmišljanje jer se budžet može mnogo više napuniti ako vlast počne da kažnjava nesavesne trgovce, tako što će naplaćivati kaznu do tri miliona dinara i uvede porez na ekstraprofit.

"U ovom trenutku trgovci naftom i naftnim derivatima ostvaruju ekstraprofit. Dajte kaznite ih. A kad već država to ne želi da uradi, onda smo mi, kao potrošačka organizacija, rešili da 15. mart pozovemo sve potrošače u Srbiji da zaobiđu pumpe u najširem luku", istakao je predsednik NOPS-a.

Prosečna cena od početka godine porasla je za 10 odsto ili 13 dinara. Papović navodi da to znači povećanje cena od čak pet odsto na mesečnom nivou, jer niko ne želi da se odrekne ogromnog dela dobiti, bilo kroz akcize i poreze, bilo kroz marže.

"Razumemo i svetsku krizu i rast cena sirove nafte na svetskom tržištu, ali ne možemo i nećemo da razumemo sopstvenu državu i trgovce naftnim derivatima koji nemaju nimalo sluha za običnog potrošača", navode u toj organizaciji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbija postala deponija Evrope"

Izvor: B92, 15.Mar.2012

Beograd -- Srbija je preplavljena robom sumnjivog kvaliteta, kaže Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović povodom Svetskog dana potrošača..."Srbija je postala deponija i Evrope i zemalja Dalekog istoka. Došli smo do toga da tu robu ne možemo da povučemo sa tržišta na...

Nastavak na B92...

Potrošači: Na pumpama ne kupujte ni šibice!

Izvor: S media, 15.Mar.2012

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) je pozvala gradjane da danas, na Svetski dan potošača, bojkotuju benzinske stanice...- Bojkotujte danas benzinske pumpe. Nemojte na pumpama kupovati ni šibice danas, rekao je predsednik NOPS Goran Papović za S media portal...On je objasnio da je ovo...

Nastavak na S media...

NOPS pozvao gradjane da danas bojkotuju benzinske pumpe

Izvor: NaDlanu.com, 15.Mar.2012

BEOGRAD, 15. marta 2012. (Beta) - Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) je pozvala gradjane da u četvrtak, na Svetski dan potošača, bojkotuju benzinske stanice jer su trgovci naftom i naftnim derivatima za dva meseca pet puta povisili cenu, rekao je predsednik NOPS Goran Papović agenciji...

Nastavak na NaDlanu.com...

Danas bojkot benzinskih pumpi

Izvor: Autoportal.rs, 15.Mar.2012

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) pozvala je građane da danas, na Svetski dan potrošača, bojkotuju benzinske stanice.

Nastavak na Autoportal.rs...

Zadovoljni rezultatima bojkota pumpi

Izvor: NaDlanu.com, 15.Mar.2012

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović izjavio je da je zadovoljan rezultatima bojkota benzinskih stanica... BEOGRAD - "Ne možemo da kažemo da je bojkot 100 odsto uspeo, ali ne dajemo za pravo ni navodima naftnim kompanijama da bojkot nije dao nikakve rezultate",...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.