Povoljni krediti za sudije - da li je ugrožena nezavisnost?

Izvor: N1 televizija, 02.Nov.2016, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povoljni krediti za sudije - da li je ugrožena nezavisnost?

Kreditiranje zaposlenih u sudovima - po specijalnim uslovima. Da li povoljni kreditni aranžmani jedne banke, mogu da ugroze nezavisnost i nepristrasnost sudija, i to baš u slučajevima kada klijent tuži banku?

U trenutku kada više od 20.000 porodica u Srbiji čeka stav Vrhovnog kasacionog suda o spornom pitanju problematičnih kredita u švajcarcima, upravo građani zaduženi u švajcarskim francima skrenuli su pažnju javnosti na ugovore između jedne banke - protiv koje se >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << vodi na stotine sporova - i tri suda, u kojima se zaposleni kreditiraju po "specijalnim uslovima".

Da li je zbog povoljnih bankarskih aranžmana ugrožena nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa?

Ugovor između Piraeus banke i Trećeg osnovnog suda u Beogradu, korisnik kredita u švajcarcima - Marko Vasić - koji je protiv Piraeus banke pokrenuo postupak upravo pred istim sudom, ugledao je na sudskoj oglasnoj tabli. Ni po zahtevu za dostupnost informacijama od javnog značaja, Vasić nije saznao koliko sudija ima "kreditnu liniju".

"Jednostavno, može se desiti da upravo sudija koji sudi u predmetu protiv Piareus banke, a sudi vama, recimo, nekom klijentu koji je došao po pravdu, da on ima kredit u Piareus banci i ko zna koje vrste. Znamo da su to dinarski krediti, kratkoročni, znamo da je kamata po znatno nižim uslovima", kaže Marko Vasić, Udruženje CHF Srbija.

Iz pomenute banke za N1 demantuju. Reč je, tvrde, o samo jednom od 600 tipskih ugovora o tehničko-poslovnoj saradnji, što je u skladu sa zakonskom regulativom i normativom Narodne banke Srbije.

"Nosioci ovih ugovora, pored pomenutih sudova jesu i bolnice, škole, domovi zdravlja, vrtići, javna preduzeća i velike korporacije u privatnom vlasništvu. Reč je o standardnim ugovorima koji ne podrazumevaju posebne povlastice za zaposlene u kompanijama potpisnicama, i predstavljaju tipičan primer redovne poslovne prakse ka pravnim licima", navode u Piraeus banci.

Ali i Treći osnovni sud je samo jedan od tri suda, sa kojima je banka sklopila ugovore. Među njima i Drugi osnovni, ali i Vrhovni kasacioni sud, čiji stav o problematičnim kreditima u švajcarcima čeka više od 20.000 porodica u Srbiji. Iz te institucije bez odgovora na pitanja N1, ali je njen prvi čovek za javni servis rekao je da "nema sukoba interesa i da su u pitanju kratkoročni krediti".

Da li je to, ipak, osnovan razlog za izuzeće sudija ili celog suda?

"Znamo da sudija ne sme na bilo koji način da bude povezan sa predmetom koji vodi, u ovom slučaju, ako bi sudija imao kredit kod te banke, on bi morao da bude izuzet iz spora u kom bi eventualno sudio, a gde bi banka bila tužena strana", smatra Dejan Gavrilović iz Efektive.

I sa stanovišta korupcije, potencijalnih pritisaka, ugovori o poslovno - tehničkoj saradnji javnih institucija i banaka su sporni - objašnjava Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija i dodaje - njima se sužava prostor za nezavisno delovanje.

"Veći problem, čini mi se, to je taj reputacioni rizik i to je nešto što ni jedan državni organ, a pogotovo ne sudovi, ne bi trebalo sebi da dopuste. Drugi rečiuma, mislim da oni ne bi trebalo da ulaze u takve aranžmane, čak i ako oni neće uticati na postupanje konkretnih sudija i drugih službenika", rekao je Nenadić.

Zbog sprege banaka i sudova - burne reakcije i u Parlamentu, odakle poslanici Pokreta Dveri i Dosta je bilo poručuju: "ovo je povod za smenu predsednika, pre svega, Vrhovnog kasacionog suda."

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Banke i sudovi - standardni ugovor i(li) povlastica?

Izvor: N1 televizija, 02.Nov.2016

Kreditiranje zaposlenih u sudovima - po specijalnim uslovima. Da li povoljni kreditni aranžmani jedne banke, mogu da ugroze nezavisnost i nepristrasnost sudija, i to baš u slučajevima kada klijent tuži banku?..Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.