Poverenik: Prošle godine kulminirao neadekvatan odnos državnih organa prema pravu javnosti da zna

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Sep.2018, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenik: Prošle godine kulminirao neadekvatan odnos državnih organa prema pravu javnosti da zna

Poverenik Srbije za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je danas da je u protekloj godini kulminirao neadekvatan odnos Vlade Srbije i drugih državnih organa prema pravu javnosti da zna, uprkos obavezi tih organa da doprinesu ostvarivanju tog prava.

On je na skupu u Beogradu kazao da se "Međunarodni dan prava javnosti da zna" u Srbiji obeležava u okolnostima koje "nisu baš sjajne" i gde Vlada ne izvršava neke elementarne obaveze iz zakona o tome, pre svega >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da prinudom obezbedi izvršenje odluka poverenika i da javnost dobije informacije.

"Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave simbolično i selektivno pokreće postupke protiv prekršilaca zakona, i to jedva da je iznad kozmetičkog nivoa, da ne govorim da je pokrenut postupak za izmene zakona koji sadrži neka rešenja koja bi praktično 'kastrirala' zakon. To su problemi koji bitno opterećuju ostvarivanje prava", kazao je Šabić novinarima.

On je naveo da je institucija poverenika pred finansijskom blokadom i ako se to ne promeni, neće imati sredstva za plate svojih zaposlenih do kraja godine.

"Poverenik je jedina od svih nezavisnih institucija koja početkom godine nije dobila saglasnost za kadrovski plan, to je paradoks jer se u svim vladinim programskim dokumentima naglašava potreba jačanja ove institucije. Predložen je i usvojen bužet u Skupštini po kojem poverenik nema plate čak ni za postojeći broj zaposlenih. Više puta sam upozoravao na to, govorio u Skupštini, pisao ministru, ali, kako trenutno stvari stoje, poverenik nema novaca za plate zaposlenih do kraja godine", kazao je Šabić.

Komentarišući Nacrt izmena Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, poverenik je ocenio da je taj akt praktično neprimenljiv.

"Negativno mišljenje o tom zakonu poverenik je napisao na 25 strana, a mislim da nema relevantnog subjekta koji nije uputio ozbiljne kritike na taj zakon, kao i Evropska komisija i to u dokumentu koji je dugo prikrivan pa se čak tvrdilo i da ne postoji. Neko u Vladi Srbije je očigledno prelomio, mašina u Skupštini će to rešiti i usvojiće ga po svoj prilici. Novi Zakon o tužilaštvima menjali smo 12 puta, Zakon o sudijama 15 puta, to će se dešavati i sa ovim zakonom", ocenio je Šabić.

Govoreći o Nacrtu izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, poverenik je ocenio da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, "za razliku od totalno netransparentnog procesa pripreme zakona o zaštiti podataka o ličnosti", imalo komunikaciju s poverenikom, subjektima civilnog sektora i medijima, koja je kako je naveo, "dugo bila krajnje kooperativna i usmerena u pravcu rešavanja nekih problema koji su ranije uočeni".

"U poslednji čas su se, bez mog znanja, pojavila dva rešenja koja su nešto što krajnje ozbiljno ugrožava samu suštinu zakona. Jedno je rešenje da se svakom organu vlasti dozvoli tužba protiv rešenja poverenika. Ako vas neko uputi na situaciju da ćete, posle odluke u vašu korist, biti upućeni da idete u sudski proces od godinu i po dana, to potpuno obesmišljava sve", kazao je poverenik.

Po njegovim rečima, drugo sporno rešenje je da se iz zakona izuzmu "državna preduzeća kapitala" iza čega, kako je ocenio, stoji moćan lobi.

"U zemlji koja se očajno kotira na globalnom indeksu percepcije korupcije, koja ima fundamentalni problem s korupcijom, doći na ideju da iz zakona isključite prava javnosti, medija da dobiju informacije o javnim preduzećima, to je potencijalno snažan korupcijski, a ne antikorupcijski mehanizam. Nisam siguran da će se od njega odustati bez obzira što će privući žestoke kritike iz okruženja i iz EU jer tamo je trend upravo obrnut, ide se na širenje transparentnosti", kazao je poverenik.

Na današnjem skupu su dodeljena priznanja pojedincima i institucijama koji su doprineli ostvarivanju prava javnosti da zna. Među nagrađenima su Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA, Grad Zrenjanin, Javno preduzeće Emisiona tehnika i veze, Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru, Vrhovni kasacioni sud i Ministarstvo kulture i informisanja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.