Smederevo: Akcija NVO povodom Nedelje prava javnosti da zna

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Sep.2018, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smederevo: Akcija NVO povodom Nedelje prava javnosti da zna

Akcija nevladinih organizacija "Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?" danas je u Smederevu priređena povodom prve "Nedelje prava javnosti da zna".

Predstavnik organizacije CRTA Novak Pešić kazao je da se u Smederevu, ;kao i u ostalim gradovima Srbije, ; najviše pisama građana odnosilo na netransparentan rad lokalnih institucija i nosilaca vlasti.

"Građani Smedereva su naglasili zabrinutost zbog nedovoljne dostupnosti informacija >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << o načinu zapošljavanja novih kadrova i uređenju zdravstvenih objekata", rekao je Pešić.

Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem, a inače bi "mnoge činjenice od javnog interesa ostale sakrivene od očiju javnosti", dodao je Pešić.

Grupa organizacija civilnog društva koju čine Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA, Pravni skener, Građanske inicijative, Fondacija Slavko Ćuruvija, Transparentnost Srbija, BIRN, Partneri Srbija i Fondacija za otvoreno društvo Srbija pokrenula je inicijativu za odbranu prava javnosti da zna.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.