Poslednja borbena jedinica odlazi iz Iraka

Izvor: RTS, 19.Avg.2010, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednja borbena jedinica odlazi iz Iraka

Poslednja borbena jedinica američke vojske u Iraku dovršava povlačenje iz te zemlje, skoro dve nedelje pre roka, javljaju američki mediji.

U izveštajima sa iračko-kuvajtske granice, navodi se da je većina vojnika Četvrte brigade Druge pešadijske divizije u oklopnim vozilima već napustila Irak, dok će preostalih nekoliko stotina pripadnika te jedinice, koji su ostali da bi dovršili administrativne i logističke poslove, u četvrtak do kraja dana iz Bagdada avionom napustiti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Irak.

Iza njih će u toj zemlji do kraja iduće godine ipak ostati još 50.000 američkih vojnika, radi obezbeđenja stabilnosti Iraka, i biće zaduženi za obuku, podršku i protivterorističke aktivnosti.

Povlačenje u okviru operacije "Poslednja patrola" otpočelo je tokom vikenda i njime se pre roka ispunjava obećanje koje je predsednik Barak Obama dao kad je stupio na dužnost. Kao rok za povlačenje bio je određen 31. avgust.

Obama je od prethodne administracije "nasledio" 144.000 američkih vojnika raspoređenih u Iraku.

Američke trupe su izvele invaziju Iraka u martu 2003. godine, pod lažnim izgovorom da režim tadašnjeg diktatora Sadama Huseina poseduje oružje za masovno uništenje.

Operacija "Sloboda Iraka", koja je značila invaziju, rušenje režima u Badgadu i uspostavljanje vlade koja će biti prijateljski raspoložena prema Vašingtonu, koštalo je Ameriku 4.415 vojničkih života i najmanje 700 milijardi dolara direktnih troškova.

Iračka cena bila je mnogo veća - procenjuje se da je najmanje 100.000 civila izgubilo život tokom sedam godina američke okupacije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD povlače borbene trupe iz Iraka

Izvor: BBC na srpskom, 19.Avg.2010

Poslednja američka borbena jedinica u Iraku, dve nedelje pre roka, dovršava povlačenje iz te zemlje prebacujući ljudstvo i vozila u susedni Kuvajt.

Nastavak na BBC na srpskom...

Njujork tajms: Mesto vojske SAD u Iraku popuniće civili

Izvor: Blic, 19.Avg.2010

Dok se Amerika priprema da se do kraja iduće godine vojnički potpuno povuče iz Iraka, administracija u Vašingtonu planira da upražnjeni bezbednosni prostor popuni civilima koje će angažovati preko privatnih kompanija, piše današnji "Njujork tajms". ..Bez američkih vojnika u Iraku, od oktobra...

Nastavak na Blic...

Poslednja američka borbena brigada napustila Irak

Izvor: NaDlanu.com, 19.Avg.2010

BAGDAD, 19. avgusta 2010. (Beta-AFP) - Poslednja američka borbena brigada napustila je u četvrtak ujutro Irak i prešla u susedni Kuvajt, izjavio je portparol američke vojske Erik Blum. "Poslednji elementi prešli su granicu u 06.00 (po lokalnom vremenu). To je bila poslednja borbena brigada, ali...

Nastavak na NaDlanu.com...

Američki vojnici napuštaju Irak

Izvor: RTV Pink, 19.Avg.2010

. . . Poslednja borbena jedinica američke vojske u Iraku dovršava povlačenje iz te zemlje, skoro dve nedelje pre roka, javljaju američki mediji.

Nastavak na RTV Pink...

SAD povukle borbene jedinice iz Iraka

Izvor: B&F Online, 19.Avg.2010

Poslednja američka borbena jedinica bazirana u Iraku povukla se iz te zemlje dve nedelje pre roka, a sedam godina posle napada u kojem je svrgnut Sadam Husein. Vojnici i vozila četvrte "Strajker" brigade prešli su granicu u Kuvajt tokom noći.

Nastavak na B&F Online...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.