Američki vojnici napuštaju Irak

Poslednja borbena jedinica američke vojske u Iraku dovršava povlačenje iz te zemlje, skoro dve nedelje pre roka, javljaju američki mediji.

U izveštajima sa iračko-kuvajtske granice, navodi se da je većina vojnika Četvrte brigade Druge pešadijske divizije u oklopnim vozilima već napustila Irak, dok će preostalih nekoliko stotina pripadnika te jedinice, koji su ostali da bi dovršili administrativne i logističke poslove, u četvrtak do kraja dana iz Bagdada avionom napustiti Irak.

Iza njih će u toj zemlji do kraja iduće godine ipak ostati još 50.000 američkih vojnika, radi obezbeđenja stabilnosti Iraka, i biće zaduženi za obuku, podršku i protivterorističke aktivnosti.

Povlačenje u okviru operacije "Poslednja patrola" otpočelo je tokom vikenda i njime se pre roka ispunjava obećanje koje je predsednik Barak Obama dao kad je stupio na dužnost. Kao rok za povlačenje bio je određen 31. avgust.

"Preći granicu sa svim svojim momcima je neverovatno dobar osećaj", rekao je prvi narednik Mark Omi.

Stiven Biror iz "IV" borbene brigade kaže da je najbolje što je moglo da mu se desi je da ode kući, dok Timoti Berena iz iste brigade kaže da oseća olakšanje.

"Posle 12 meseci provedenih u tenku konačno izlazim", kaže Berena.

Obama je od prethodne administracije "nasledio" 144.000 američkih vojnika raspoređenih u Iraku.

Američke trupe su izvele invaziju Iraka u martu 2003. godine, pod izgovorom da režim tadašnjeg diktatora Sadama Huseina poseduje oružje za masovno uništenje.

Operacija "Sloboda Iraka", koja je značila invaziju, rušenje režima u Badgadu i uspostavljanje vlade koja će biti prijateljski raspoložena prema Vašingtonu, koštalo je Ameriku 4.415 vojničkih života i najmanje 700 milijardi dolara direktnih troškova.

Iračka cena bila je mnogo veća - procenjuje se da je najmanje 100.000 civila izgubilo život tokom sedam godina američke okupacije.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 10. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије