Bajatović: Gas poskupljuje 15 odsto

Izvor: B92, 20.Mar.2011, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajatović: Gas poskupljuje 15 odsto

Beograd -- Prirodni gas u Srbiji trebalo bi po završetku grejne sezone da poskupi u proseku za 20 odsto, dok bi za domaćinstva to poskupljenje iznosilo oko 15 odsto.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je rekao da će Srbijagas ovih dana završiti potrebne kalkulacije, istakavši da cena gasa još uvek najviše zavisi od kretanja dinara u odnosu na dolar i evro.

Ako gas ne poskupi, alternativa je da Vlada odobri povećanje kreditnog zaduženja Srbijagasa koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trenutno iznosi oko 210 miliona evra i to za još oko 200 miliona, rekao je Bajatović i ocenio da nije siguran da imamo resursa za tako nešto.

On je naglasio i da Srbijagas, kao javno preduzeće, sve vreme subvencioniše potrošnju gasa za tarifne potrošače, što će kompaniju zajedno sa kursnim razlikama koštati oko 200 miliona evra.

Bajatović je napomenuo i da je postignut načelan dogovor za isporuku Srbiji oko jedne milijarde metara kubnih gasa iz centralne Azije po, kako je rekao, „nešto nižim cenama" za industriju u Srbiji.

Taj gas, kako je naveo, namenjen je za Azotaru, Petrohemiju, Metanolsko-sirćetni kombinat i druga preduzeća, a jednim delom i za potrebe daljinskih sistema grejanja.

Generalni direktor Srbijagasa je rekao i da u sledećem kvartalu ne očekuje značajnije poskupljenje gasa zbog poskupljenja nafte na svetskom tržištu, pošto se kretanje cena nafte zbog devetomesečne formule na osnovu koje se obračunava sporije odražava na cene prirodnog gasa.

On je, međutim, kazao da se više ne može govoriti o gasu kao jeftinom energentu, već o gasu kao energentu koji je još uvek prihvatljiv i jeftiniji nego drugi energenti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bajatović: Gas poskupljuje od aprila

Izvor: Mondo, 20.Mar.2011

Prirodni gas u Srbiji trebalo bi po završetku grejne sezone da poskupi u proseku za 20 odsto, dok bi za domaćinstva to poskupljenje iznosilo oko 15 odsto, izjavio je generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Nastavak na Mondo...

Poskupljenje gasa na kraju grejne sezone

Izvor: Politika, 20.Mar.2011

Prirodni gas u Srbiji trebalo bi po završetku grejne sezone da poskupi u proseku za 20 odsto, dok bi za domaćinstva to poskupljenje iznosilo oko 15 odsto, izjavio je juče Tanjugu generalni direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović...On je rekao da će „Srbijagas” ovih dana završiti potrebne...

Nastavak na Politika...

Gas poskupljuje na kraju grejne sezone

Izvor: Glas javnosti, 21.Mar.2011, 07:01

BEOGRAD - Prirodni gas u Srbiji trebalo bi po završetku grejne sezone da poskupi u proseku za 20 odsto, dok bi za domaćinstva to poskupljenje iznosilo oko 15 odsto, izjavio je generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović...On je rekao da će „Srbijagas" ovih dana završiti potrebne kalkulacije,...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.