Izvor: Blic, 31.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poruka iz Srbije

Poruka iz Srbije

Evropski pokret u Srbiji pokrenuo je u leto 2006. projekat 'Biramo Žensku vladu', sa uverenjem da žene Srbije mogu da izmene sliku društva u kojem živimo. Žensku vladu izabralo je 30.000 čitalaca 'Blica'. Njihovim glasovima, od 161. kandidatkinje za ministarske pozicije izabrana je 21.

Cilj akcije bio je da široj javnosti predstavi moguću sliku angažovanja visokostručnih žena u institucijama vlasti. Danas možemo da konstatujemo da je sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << veći broj žena uključen u procese političke promocije i da ova akcija nije ostala bez rezultata na političkoj sceni Srbije.

Ženska vlada se pokazala kao izvor novih ideja i drugačijeg, kreativnog pristupa društvenim problemima. Za svoju prevashodnu misiju, nakon konstituisanja, odredila je promovisanje ekspertskog potencijala žena u Srbiji. Pozvane su i drugoplasirane da se uključe u rad Ženske vlade kao koministarke, tako da je na ovaj način povećan broj aktivnih članica.

Tokom 2006, Ženska vlada je održavala redovne sastanke povodom projekata čije je sprovođenje u toku. Zbog želje da bude što operativnija i da se posao ravnomerno podeli, dogovoreno je da svakog meseca jedna od članica Ženske vlade bude predsedavajuća - da predstavlja Udruženje i koordinira aktivnosti. Formirano je i nekoliko radnih tela - redakcionih i organizacionih odbora - povodom započetih konkretnih projekata, a poslove privremenog sekretarijata obavljaju koleginice i kolege iz Evropskog pokreta.

Rad Ženske vlade podržale su i međunarodne organizacije i predstavnici diplomatskog kora, a na više regionalnih skupova ova ideja privukla je mnogo pažnje. Ocenjena je kao napredna poruka koja stiže iz Srbije i kao jedinstven i koristan model koji bi mogao da se primeni u mnogim, čak i veoma razvijenim zemljama.

Ženska vlada želi da postane važan činilac tolerantnije i delotvornije debate o boljoj budućnosti Srbije. U tom smislu, svoj rad nastaviće kao nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje građanki i građana. Aktivnosti će, shodno statutu, usmeriti ka stvaranju društva ravnopravnosti, unapređenju položaja žena postizanjem njihovog paritetnog učešća u organima vlasti i ostvarivanju uticaja na politiku.

Nastaviće da deluje i na međunarodnom planu, da organizuje stručne skupove i savetovanja, da objavljuje publikacije i pokreće inicijative, sve sa ciljem da doprinese, pre svega, promovisanju stručnog potencijala žena, poštovanju ljudskih prava, kritičkom promišljanju stvarnosti i konstruktivnoj komunikaciji.

Nastupajuća 2007. godina proglašena je u svetu Godinom jednakih mogućnosti. Očekujemo i zalagaćemo se da se to i u Srbiji ostvari u svim sferama društvenog života.

Članice Ženske vlade će tokom kampanje posetiti veći broj gradova u Srbiji, a završna konvencija biće održana u Beogradu 13. januara 2007. godine, s početkom u 5 minuta do 12 časova. Projekti 1. Baza podataka o 1.500 ekspertkinja

Namera ovog projekta je da pokaže da postoji impresivna baza profesionalnog znanja, menadžerskih kapaciteta i visokih kulturnih standarda u ženskom delu srpske populacije. Baza će biti izvor podataka o ženama kandidatkinjama za pozicije koje odgovaraju njihovoj stručnosti i izvor mogućnosti za veću participaciju žena u političkom, socijalnom i ekonomskom životu Srbije. Pomoći će da se unapredi informisanje šire javnosti, ali i potencijalnih investitora, o ženama sa visokim profesionalnim kvalitetima koje mogu da budu lideri promena i reformi i da preuzmu veće odgovornosti u vođenju države i društva. 2. Nedeljno oglašavanje u 'Blicu'

Svake nedelje objavljuje se autorski članak jedne od članica u rubrici 'Iz ugla Ženske vlade'. O dinamici objavljivanja tekstova stara se redakcioni odbor, a do sada su javnosti predstavljeni stavovi o brojnim aktuelnim pitanjima

(izborima, nezaposlenosti, uspehu naših sportistkinja, budućem predsedavanju Srbije Savetu Evrope, položaju žena u verskim zajednicama). 3. Monografija o istaknutim ženama u istoriji Srbije

Srpsko društvo obeležile su kroz istoriju i mnoge žene. Cilj ove monografije je da njihov život i rad predstavi široj javnosti kao podsećanje, ali i kao primer i podsticaj novim generacijama. 4. Ustanovljavanje priznanja za ženu godine

Priznanje je ustanovljeno radi nagrađivanja istaknutih žena za rezultate postignute u oblastima u kojima su angažovane i za doprinos demokratkom razvoju društva. 5. Akcija 'Neka žene odluče!'

Ženska vlada i Evropski pokret u Srbiji odlučili su da pozovu žene da iskoriste svoj glas na izborima 21. januara 2007. i da pomognu Srbiji da mirno i samopouzdano zakorači putem daljih demokratskih promena. Među biračima u Srbiji većinu čine žene - 52 odsto, ali u Narodnoj skupštini je samo 10,8 odsto žena, u Skupštini Vojvodine 19,7 odsto, u skupštinama opština 22 odsto. U Vladi Republike Srbije nema više nijedne žene, a samo dve žene članice su Izvršnog veća AP Vojvodine. Zakon o ravnopravnosti polova nije usvojen. Iako Ustav Srbije garantuje ravnopravnost žena i muškaraca i obavezuje državu da vodi politiku jednakih mogućnosti (član 15), to se još ne primenjuje u praksi.

U svetu je situacija drugačija. Kvote u političkom životu smatraju se legitimnom merom u sprovođenju principa jednakih mogućnosti. Većina evropskih zemalja i sve balkanske zemlje, osim Srbije, donele su zakon o ravnopravnosti polova. U skandinavskim zemljama žene zauzimaju preko 40 odsto poslaničkih mesta. Na najvažnijim pozicijama izvršne vlasti u mnogim zemljama i u EU su žene: Angela Merkel, Tarja Halonen, Dora Bakojani, Ursula Plasnik, Kolinda Grabar-Kitarović, Gordana Đurović, Danuta Hubner, Benita Ferero Valdner...

U Srbiji je važećim zakonom ustanovljena kvota za manje zastupljen pol na izbornim listama (najmanje 30 odsto), ali ne postoji obaveza da se ta kvota primeni i pri odlučivanju ko će nakon izbora učestvovati u organima vlasti. Ženska vlada i Evropski pokret će zato tokom ove kampanje podržati i žene kandidatkinje na izbornim listama i založiće se da se nakon izbora u organima vlasti nađe veći broj žena i da se u Skupštini i Vladi primenjuje politika ravnopravnosti polova.



|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.